Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ΕΚΤ "σκοντάφτει" το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Σε σωρεία παρατηρήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "σκοντάφτει" το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπως μετονομάζεται η ΕΣΥΕ.

Στην ΕΚΤ σκοντάφτει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Σε σωρεία παρατηρήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σκοντάφτει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπως μετονομάζεται η ΕΣΥΕ.

Η ΕΚΤ με οκτασέλιδη γνωμοδότησή της θεωρεί πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εκφράζει τις αμφιβολίες της σχετικά με το κατά πόσον πραγματικά επιτυγχάνεται η ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑ.

«Αν και το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑ, η ανεξαρτησία των λοιπών φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ) δεν διασφαλίζεται βάσει του εν λόγω σχεδίου νόμου» σημειώνει η ΕΚΤ και συνιστά στην κυβέρνηση να προβλέπει ρητά ότι «αρμόδια για την κατάρτιση στατιστικών στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα είναι η ΕΛΣΤΑ και οι λοιποί φορείς του ΕΛΣΣ θα παρέχουν στην ΕΛΣΤΑ τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατάρτιση των εν λόγω στατιστικών».

Παράλληλα, η ΕΚΤ ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει ενεργό ρόλο στην επαλήθευση των στατιστικών στοιχείων, να υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΣΤΑ, της ΤτΕ και των άλλων φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, να καθιερωθεί ανεξάρτητη υπηρεσία προϋπολογισμού και να αρθεί ο χαρακτηρισμός των απόρρητων δαπανών ακόμα και για τις αμυντικές δαπάνες προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση από τις στατιστικές αρχές σε όλα τα στοιχεία.

Τέλος, η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Δ.Σ. της Αρχής δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της και ότι η ΕΛΣΤΑ θα πρέπει να «λογοδοτεί» στη Βουλή και όχι να «εποπτεύεται από τη Βουλή», με διαδικασία που θα προσδιορίζεται αναλυτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v