Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για ορφανά προγράμματα ζωής

Ενδιάμεσες λύσεις για την κάλυψη του κόστους των «ορφανών» προγραμμάτων ζωής από το λουκέτο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Γ.Γ. κ. Σπ. Πλασκοβίτη.

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για ορφανά προγράμματα ζωής
Ενδιάμεσες λύσεις για την κάλυψη του κόστους των «ορφανών» προγραμμάτων ζωής από το λουκέτο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Σπ. Πλασκοβίτη.

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο κ. Πλασκοβίτης δήλωσε ότι το θέμα της αναδρομικής ισχύς του προωθούμενου επικουρικού κεφαλαίου ζωής εξετάζεται, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο ισορροπημένος μηχανισμός για τα προγράμματα ζωής των εταιριών, οι άδειες των οποίων έχουν ανακληθεί.

Το θέμα αφορά ουσιαστικά τα ασφαλιστικά προγράμματα ζωής της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, η άδεια της οποίας έχει ανακληθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ η θέσπιση του επικουρικού κεφαλαίου ζωής προωθείται τώρα με υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών κ. Δ. Παλαιολόγος επανέλαβε το αίτημα της Ένωσης, να μην ισχύσει αναδρομικά το επικουρικό κεφάλαιο ζωής.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς χαρακτηρίζουν τη δήλωση του Πλασκοβίτη «πολιτική», εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για το αν το δημόσιο βάλει τελικώς το χέρι στην τσέπη για να καλύψει μέρος της ζημιάς των «ορφανών» προγραμμάτων ζωής της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Ο κ. Πλασκοβίτης άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών δανείων και στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ απαντώντας στις κατηγορίας για την απορρόφηση της ΕΠΕΙΑ από την ΤτΕ, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, ζήτησε από την Ένωση Ασφαλιστικών να του αποσταλούν τώρα προτάσεις οι οποίες και θα συνυπολογισθούν.

"Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο", δήλωσε ο κ. Πλασκοβίτης, σημειώνοντας ότι σκοπός της Πολιτείας είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει χάσμα εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών έκανε απολογισμό της χρονιάς, ενώ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να δοθεί εκτάκτως η δυνατότητα στις ασφαλιστικές να αποτιμήσουν τα ομόλογα του χαρτοφυλακίου τους με διαφορετικό τρόπο και όχι με τρέχουσα αποτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v