Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μπλόκο από ΤτΕ για προνομιούχες

Μέχρι το τέλος του 2010 θα παραταθεί η παραμονή των τραπεζών στο σκέλος των προνομιούχων μετοχών, παρά την αρχική απόφαση βάσει της οποίας η ΤτΕ είχε προσδιορίσει την έξοδο τον Μάιο 2010.

Τράπεζες: Μπλόκο από ΤτΕ για προνομιούχες
Μέχρι το τέλος του 2010 θα παραταθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η παραμονή των τραπεζών στο σκέλος των προνομιούχων μετοχών, παρά την αρχική απόφαση βάσει της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προσδιορίσει την έξοδο τον Μάιο του 2010.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας -με αιχμή το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τον ρυθμό ανάπτυξης- θα αποτελέσει βαρόμετρο στην επίσημη απόφαση για παράταση και όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, η παράταση της παραμονής των τραπεζών στο σκέλος των προνομιούχων μετοχών θα φέρει στο δημόσιο ταμείο φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει υπογραμμίσει πως οι βασικές προϋποθέσεις που θα κρίνουν την έξοδο ενός πιστωτικού ιδρύματος από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ είναι: Πρώτον, η κατάσταση των μακροοικονομικών μεγεθών, δεύτερον, το ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να σχηματίσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες με βάση την πορεία των επισφαλειών και, τρίτον, η ρήτρα βάσει της οποίας όποια τράπεζα θελήσει να βγει από το πακέτο πρέπει το δ΄ τρίμηνο του 2009 αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2010 να παρουσιάσει κερδοφορία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμη να τροποποιήσει την αρχική απόφασή της...

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν αποσαφηνίσει πως όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δώσει το "πράσινο φως" θα αποπληρώσουν το ελληνικό δημόσιο, εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να ασκήσουν μερισματική πολιτική.

Ήδη ο όμιλος της Alpha Bank έχει προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 950 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην ισόποση εξόφληση του Δημοσίου μέσω της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών.

Την πρόθεσή της να επιστρέψει τα κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ έχει εκδηλώσει και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας όπως επίσης και η Eurobank (έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 950 εκατ. ευρώ) αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς (370 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v