Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ΤτΕ η εποπτεία του Ταμείου Ανάπτυξης

«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τη συνολική εποπτεία του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη εξερχόμενη από τη συνάντηση με τον Γ. Προβόπουλο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τη συνολική εποπτεία του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη εξερχόμενη από τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει «πυλώνα» για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων στη χώρα, ενώ προσέθεσε ότι σε ότι αφορά τα κεφάλαια του ταμείου δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σημειώνοντας ότι θα υπάρχει σχετική ενημέρωση μόλις υπάρξει εγγράφως η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι στόχος του Ταμείου είναι να συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε οικονομικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Ως χρηματοδοτικός φορέας αναπτυξιακού χαρακτήρα θα υποστηρίζει αναπτυξιακά έργα και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Οι επενδύσεις του θα αναχρηματοδοτούνται κυρίως από χρεόγραφα που θα εκδίδονται από το ίδιο στις διεθνείς αγορές.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΑΝ

Για το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης ενημέρωσε σήμερα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: «Είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλο, τις βασικές αρχές του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Μια ιδέα για την οποία έχουμε δεσμευθεί. Ένα Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη παρουσίαση. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και στις εποικοδομητικές παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τη συνολική εποπτεία του εγχειρήματος.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει προγραμματισμός για το ποιο θα είναι το κεφάλαιο αυτού του ταμείου;

Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση σχετικά με το κεφάλαιο, εφόσον έχουμε και εγγράφως τη συμμετοχή των ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά και όλων των συμμετεχόντων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Υπουργός και οι συνεργάτες της είχαν την καλοσύνη να με ενημερώσουν για τα σχέδια, τα οποία πραγματικά είναι φιλόδοξα. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και κάποιες πρώτες απόψεις. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, το είπε και η Υπουργός προηγουμένως, αυτή είναι μια πρώτη συνάντηση. Είναι κάποια θέματα, όπως αυτό που είπατε, που είναι σε εξέλιξη. Με τον καιρό θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και θα καταλήξουμε κάπου, φαντάζομαι αρκετά σύντομα.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v