Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΜΕΣ: "Πρασίνοι" κατά της επένδυσης του 1,2 δισ.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ανασταλεί η υλοποίησή της βρίσκεται ακόμη μία μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, και συγκεκριμένα αυτή που αφορά στην ανάπτυξη του τουριστικού θερέτρου Costa Navarino στη Μεσσηνία.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΤΕΜΕΣ: Πρασίνοι κατά της επένδυσης του 1,2 δισ.
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ανασταλεί η υλοποίησή της βρίσκεται ακόμη μία μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, και συγκεκριμένα αυτή που αφορά στην ανάπτυξη του τουριστικού θερέτρου Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Η επένδυση του 1,2 δισ. ευρώ, η οποία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο (τον Μάιο πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι δύο πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή του Ρωμανού) και υλοποιείται από την εταιρία ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Οικολόγων Πρασίνων που με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρούν ουσιαστικά να μπλοκάρουν την ολοκλήρωσή της.

Συγκεκριμένα, με την ερώτησή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι εγείρουν ζητήματα που αφορούν στην προστασία των υγροτόπων και της ορνιθοπανίδας, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων αλλά και της τήρησης των διαδικασιών που προβλέπει η αρχαιολογική νομοθεσία για την προστασία των ενάλιων και επίγειων αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, στην ερώτηση του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων γίνεται λόγος για πρωτοφανή καθυστέρηση επί 25 μήνες της δημοσιοποίησης της απόφασης του ΣτΕ που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την έγκριση κατασκευής του έργου χωρίς να υπάρχει προηγουμένως χωροταξικός σχεδιασμός.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρία ΤΕΜΕΣ έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση κατά το δυνατόν μιας "πράσινης" επένδυσης στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως καλύπτεται με κτιριακές υποδομές μόνο το μισό της επιτρεπόμενης από τον νόμο επιφάνειας, χρησιμοποιούνται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενισχύεται το πράσινο με νέες φυτεύσεις, έχουν κατασκευαστεί αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές για την άρδευση των γηπέδων γκολφ, ενώ παράλληλα ο φορέας του έργου προωθεί την εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος ψύξης - θέρμανσης με στόχο τη μείωση κατά 66% της ενεργειακής κατανάλωσης και σε ποσοστό 80% της εκπομπής ρύπων.

Επιπλέον, σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία φωτοβολταϊκό σταθμό και υλοποιεί προγράμματα προστασίας και ανάδειξης των οικοτόπων της περιοχής σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Πρόσφατα δε η εταιρία ΤΕΜΕΣ εξασφάλισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγκρότηση του Navarino Environmental Observatory που θα λειτουργήσει στη Μεσσηνία και θα δραστηριοποιηθεί στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Εντός του καλοκαιριού η δεύτερη φάση του project

Εν τω μεταξύ, εκτός της κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου που περιλαμβάνει τα δύο ξενοδοχεία (The Romanos και The Westin Resort), το spa, το συνεδριακό κέντρο και το γήπεδο γκολφ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η προετοιμασία για την έναρξη των εργασιών του δεύτερου σταδίου ανάπτυξης του τουριστικού θέρετρου.

Η δεύτερη αυτή φάση αφορά στην κατασκευή ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα ευρωπαϊκά, υπόσκαφου ξενοδοχειακού συγκροτήματος που θα μοιάζει με το χωριό των hobit του βιβλίου "Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών". Το υπόσκαφο ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον ταϊλανδέζικο οίκο Banyan Tree που ειδικεύεται στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων αυτού του είδους.

Το κόστος για την κατασκευή του εν λόγω ξενοδοχείου αλλά και των υπόλοιπων υποδομών που θα αναπτυχθούν γύρω του (ένα ακόμα ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ, κέντρο spa, συνεδριακές εγκαταστάσεις, μαρίνα) υπολογίζεται στα 220 εκατ. ευρώ και η επιλογή του αναδόχου θα γίνει εντός της άνοιξης.

Επισημαίνεται πως η εταιρία ΤΕΜΕΣ φέρεται να έχει καλέσει τις μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές (Άκτωρ, J&P Άβαξ, Τέρνα, Intrakat, Μηχανική, ΕΚΤΕΡ) να υποβάλουν τις οικονομικές τους προσφορές για το έργο. Στόχος του επενδυτή είναι οι εργασίες της δεύτερης αυτής φάσης του project να ξεκινήσουν φέτος το καλοκαίρι.
 
[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v