Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Δάνειο από μέλη της Ε.Ε. βλέπει η UBS

Την απογοήτευσή της για τη μη εξεύρεση λύσης από το Ecofin για βοήθεια στην Ελλάδα εκφράζει η UBS, εκτιμώντας ότι η χώρα θα λάβει δανειοδότηση από χώρες-μέλη της ΕΕ που θα συνδέεται όμως με νέα μέτρα.

Ελλάδα: Δάνειο από μέλη της Ε.Ε. βλέπει η UBS
Την απογοήτευσή της για την μη εξεύρεση λύσης από το Ecofin για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα εκφράζει η UBS σε έκθεσή της, εκτιμώντας ότι τελικώς, η χώρα θα λάβει δανειοδότηση από άλλες χώρες-μέλη της ένωσης. 

Ο ελβετικός οίκος υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα του Ecofin ήταν απογοητευτικό καθώς δεν αποφασίστηκαν ενέργειες οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, αμφισβητεί για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, θεωρώντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 9,5% σε τρία χρόνια είναι ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά, ενώ αμφισβητεί τους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης δεδομένης της επίδρασης της δημοσιονομικής σύσφιξης στην ανάπτυξη.

Ακόμη, επισημαίνει τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων επιτοκιακά κόστη που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα καθώς και το γεγονός ότι η εκτιμώμενη αύξηση στο σκέλος των εσόδων απέχει μακράν από το να θεωρείται δεδομένη.   

Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικώς δάνειο από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., το οποίο θα συνδέεται με την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% ή η περικοπή του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η περικοπή του εν λόγω μισθού αποτελεί de facto μείωση των αποδοχών τους κατά 7%, αναφέρει, προσθέτοντας ότι θα οδηγήσει σε αποταμίευση που δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ για το δημόσιο.

Δεδομένων των παραπάνω, η UBS θεωρεί ότι η εγχώρια αγορά δεν είναι ελκυστική, παρά την υποαπόδοση της Σοφοκλέους τους τελευταίους μήνες. Σημειώνεται ότι το τελευταιό τρίμηνο, οι τράπεζες έχουν υποαποδόσει 30% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο, ενώ απόκλιση μεγαλύτερη του 15% εμφανίζει ο βιομηχανικός κλάδος και ο κλάδος κοινωφελών επιχειρήσεων.

Εάν η Ελλάδα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, η UBS τονίζει ότι κάποιες μετοχές αποτελούν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, υπογραμμίζοντας την περίπτωση του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και τη Alpha Bank.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v