Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Εφικτός ο στόχος για το έλλειμμα

Πώς μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη ευχέρεια ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 8,7% το 2010 - Τι λέει η Alpha για δημόσιες δαπάνες, για συντελεστές ΦΠΑ και για φορολόγηση καυσίμων.

Alpha Bank: Εφικτός ο στόχος για το έλλειμμα
Πώς μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη ευχέρεια ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 8,7% το 2010 - Τι λέει για δημόσιες δαπάνες, για συντελεστές ΦΠΑ και για φορολόγηση καυσίμων.

Με θετική ματιά είδε η Alpha Bank την πορεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο και μάλιστα θεωρεί ότι αυτά είναι συμβατά με την επιδιωκόμενη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω του 8,7% του ΑΕΠ το 2010.

Συγκεκριμένα, το τμήμα ανάλυσης της τράπεζας, μετά και την πορεία του Ιανουαρίου, σημειώνει: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού το 2010 μπορεί να ξεπεράσει το 11,5% (-6,2% πέρυσι), ενώ αναμένεται πτώση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού μεγαλύτερη του 6,5% (+17,9% πέρυσι)».

Επομένως, με τα αποφασισθέντα μέτρα (δεν συμπεριλαμβάνονται προφανώς τα κυβερνητικά μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν μελλοντικά) και με την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη ευχέρεια ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 8,7% το 2010.

Επίσης, τόσο τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο και εκείνα που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, σε συνδυασμό με τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη για τον εκσυγχρονισμό και την εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας, συνεπάγονται σημαντική μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και στα επόμενα έτη.

Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση το 2010 είναι να εισπράξει τον ΦΠΑ από όσους έχουν υποχρέωση να τον καταβάλλουν. Αν επιτύχει σε αυτήν την προσπάθεια, τότε μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ έως και κατά 15% το 2010 και στα επόμενα έτη.

Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ μπορεί να εφαρμοστεί στα επόμενα έτη για την εξασφάλιση των ελλειμμάτων που προβλέπονται τότε. Επίσης, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον εξορθολογισμό των φόρων περιουσίας, μπορεί να αυξήσει σταδιακά τα μέτρα από τους άμεσους φόρους από το 7,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 12,5% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ.

Από την πλευρά των δαπανών, η αναγκαία αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων μπορεί να εξασφαλίσουν τη σημαντική μείωση της απασχόλησης σ’ αυτόν τον τομέα και τη συνέχιση της πτωτικής πορείας των δαπανών προσωπικού.

Βέβαια, τη μεγαλύτερη συμβολή στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της χώρας θα έχει η ανακοινωθείσα μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Τέλος, η σημαντική αύξηση του βαθμού ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών που προσφέρονται από τον δημόσιο τομέα καθώς και η σταδιακή αύξηση της φορολογίας των καυσίμων στα ευρωπαϊκά επίπεδα θα συμβάλουν αναμφισβήτητα στην αναγκαία μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v