Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Issing: "Καταστροφή" η διάσωση της Ελλάδας

Σταθερά αντίθετο στο ενδεχόμενο παροχής χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα παραμένει το πρώην μέλος της ΕΚΤ, κ. Otmar Issing, σε άρθρο του στους "Financial Times".

Issing: Καταστροφή η διάσωση της Ελλάδας
Σταθερά αντίθετο στο ενδεχόμενο παροχής χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα παραμένει το πρώην μέλος της ΕΚΤ, κ. Otmar Issing, σε άρθρο του στους "Financial Times".

Το "γεράκι" της γερμανικής οικονομικής ζωής, που αυτήν τη στιγμή είναι επικεφαλής του Centre for Financial Studies, ενώ διετέλεσε και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, και κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας, υποστηρίζει στο άρθρο του -υπό τον τίτλο "Ελληνική διάσωση θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη"- ότι παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας θα αποτελέσει σαφή παραβίαση των κανόνων της ευρωζώνης και θα υπονομεύσει τα θεμέλιά της.

Σύμφωνα με τον κ. Issing, όσοι είναι υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ξεχνούν τους δύο βασικούς θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωζώνης: α) τη σταθερότητα του ευρώ, η οποία διασφαλίζεται από την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και β) τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία οφείλουν να κατακτήσουν τα κράτη-μέλη.

Πάντα κατά τον κ. Issing: "Η ευρωζώνη δεν είναι κράτος. Είναι μία μοναδική θεσμική συμφωνία μοναδική στην Ιστορία… Με την ένταξή της στην ευρωζώνη κάθε χώρα αποδέχεται αυτούς τους κανόνες. Η Ελλάδα γνώριζε, όταν εντασσόταν στο ευρώ, ότι υιοθετούσε ένα σταθερό νόμισμα, το οποίο δεν θα έλεγχε η δική της κεντρική τράπεζα και ως εκ τούτου θα υπήρχε ρήξη με το παρελθόν".

Κατά τον κ. Issing, η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ένα βασικό τεστ για την ευρωζώνη και για το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει θεσμική νομισματική ένωση και όχι πολιτική. Καταλήγοντας, ο κ. Issing καταθέτει το βασικό του επιχείρημα γιατί είναι ενάντια στην παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα: "Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνούν αυτά που υποσχέθηκαν στους πολίτες τους όταν εγκατέλειψαν τα εθνικά τους νομίσματα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v