Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ετοιμότητας από 5 εταιρίες λιανεμπορίου

Σχέδια πλεύσης προκειμένου να πορευτούν μέσα στη βαθύτερη κρίση που διανύει η πραγματική οικονομία το 2010 καταστρώνουν οι εισηγμένες εταιρίες του λιανεμπορίου.

Ασκήσεις ετοιμότητας από 5 εταιρίες λιανεμπορίου
** Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Σχέδια πλεύσης προκειμένου να πορευτούν μέσα στη βαθύτερη κρίση που διανύει η πραγματική οικονομία το 2010 καταστρώνουν οι εισηγμένες εταιρείες του λιανεμπορίου.

Η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης θεωρείται δεδομένη, ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις διεκδικούν κέρδη μεριδίων ή βελτίωση της θέσης τους εν μέσω κρίσης. Άλλες στρέφονται σε δραστικότερο «νοικοκύρεμα» και σε προετοιμασία της λειτουργίας τους προκειμένου να βγουν ισχυρότερες από την κρίση, ενώ μερικές, βασιζόμενες στον χαμηλό δανεισμό τους και στη μειωμένη έκθεση σε υψηλά επιτόκια, προχωρούν σε επενδύσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η φετινή χρονιά αποτελεί «άσκηση» στη διαχείριση κινδύνων, όπου η ρευστότητα και η αποφυγή επισφαλών απαιτήσεων είναι ζητήματα μείζονος σημασίας.

Επιπλέον, κάθε κίνηση, περιοριστική ή επεκτατική, καθορίζεται από το «ταμείο» των επιχειρήσεων, καθώς η πρόσβαση σε νέο δανεισμό ή αναχρηματοδότηση δυσκολεύει.

* Ο όμιλος Fourlis, παρά την πτώση τζίρου το 2009 και τις αρνητικές εκτιμήσεις για το α΄ εξάμηνο του 2010 όσον αφορά στην κατανάλωση, συνεχίζει να επενδύει στη δημιουργία των ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα και στη Σόφια, στην εγκατάσταση συστήματος SAP και στην περιορισμένη -ωστόσο μελετημένη- διεύρυνση του δικτύου Intersport.

Στο διάστημα 2010 - 2011 ο όμιλος εκτιμά ότι θα διαθέσει 5 - 7 εκατ. ευρώ για την επένδυση στα Ιωάννινα, 35 - 40 εκατ. ευρώ για τη Σόφια, 3 εκατ. ευρώ για το SAP και περίπου 1,5 - 2 εκατ. ευρώ για την Intersport.

O καθαρός δανεισμός του ομίλου, ο οποίος αναμένεται μειωμένος κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2009, εξυπηρετείται από τις ισχυρές ταμειακές ροές του, ενώ οι γραμμές χρηματοδότησης των κινήσεών του είναι εξασφαλισμένες.

* Σε συγκράτηση του δανεισμού της το 2010 και σε σταδιακή αποκλιμάκωση από το 2011 στοχεύει η Elmec Sport, η οποία προωθεί τη δημιουργία του νέου ΜΙΝΙΟΝ, με τον κύριο όγκο των επενδύσεων να πέφτει μέσα στο 2010. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι νέες φίρμες, η διαφοροποίηση του εμπορικού της μίγματος αλλά και τα ανθεκτικά πολυκαταστήματα που διαχειρίζεται θα αποδώσουν μέσα στη χρήση, προσφέροντας μερίδια, τζίρους και ρευστότητα.

Ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 131 εκατ. ευρώ το 2009 και σχεδόν σταθερός στα 132 εκατ. ευρώ το 2010, οπότε θα πέσει και ο κύριος όγκος επενδύσεων για το νέο ΜΙΝΙΟΝ.

* Ο μητρικός όμιλος Folli Follie μέσα στο 2009 έκανε το πρώτο άνοιγμα στις ΗΠΑ με τη δημιουργία ομώνυμου αυτόνομου καταστήματος. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η παρουσία της στην εν λόγω αγορά αναμένεται να ενισχυθεί με 10 - 12 σημεία και συνεργασίες με πολυκαταστήματα σε πρώτη φάση.

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, η είσοδος στην τεράστια αμερικανική αγορά εκτιμάται ότι διευκολύνεται σε περιόδους ύφεσης, τακτική την οποία ακολούθησε πριν από δύο δεκαετίες και για την Ιαπωνία η Folli Follie.

Στα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη δικτύου της θυγατρικής των ΚΑΕ, Links of London, κυρίως στην ασιατική αγορά. Η διοίκηση εκτιμά ότι η ανθεκτικότητα την οποία παρουσιάζει ο όμιλος το 2009, με σταθερή ανάπτυξη τζίρου, θα συνεχιστεί και το 2010.

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει ο υψηλός δανεισμός του, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει διαμορφωθεί σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ (αφαιρουμένων των διαθεσίμων) στο τέλος του 2009, καθώς θα επηρεάσει τα σχέδια επέκτασης και θα επιβαρύνει με έξοδα τόκων τα αποτελέσματα, ιδίως σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων. 

* Ο όμιλος Σαράντη προετοιμάζει εξαγορές στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» της ανάπτυξής του. Οι κινήσεις που δρομολογούνται εστιάζονται κατ’ αρχάς στην Τσεχία και δευτερευόντως στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία και αποσκοπούν στην ενίσχυση τόσο του χαρτοφυλακίου επώνυμων προϊόντων της Σαράντης όσο και των πωλήσεων και της κερδοφορίας της.

Ο όμιλος σκοπεύει να διαθέσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για εξαγορές. Ήδη έχει μειώσει σημαντικά τον καθαρό δανεισμό του, ο οποίος στο τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 10 - 14 εκατ. ευρώ, γεγονός που του επιτρέπει να χρηματοδοτήσει άνετα με νέο δανεισμό τις δαπάνες εξαγορών τις οποίες προγραμματίζει. 

* Ο όμιλος Jumbo έχει επιδείξει αντοχή στην κρίση τα τελευταία κρίσιμα τρίμηνα και συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας. Παρά τη θετική επίδοση, ωστόσο, ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Απόστολος Βακκάκης, εκτιμά ότι ενδεχομένως να εισερχόμαστε σε νέα, βαθύτερη ύφεση.

Για τη χρήση του 2009 - 2010 η εταιρεία διατηρεί πρόβλεψη για αύξηση μεγεθών κατά 8%. Ο όμιλος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις προσεχείς επενδύσεις της περιόδου 2010 - 2011 όπου προβλέπεται να ενισχύσει το δίκτυό του με 6 νέα καταστήματα (3 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 2 στη Βουλγαρία).

Ταυτόχρονα, και πέραν της κεφαλαιακής επάρκειας, η Jumbo στα μέσα της τρέχουσας χρήσης και ειδικότερα έως τις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να μειώσει δραστικά τον δανεισμό της στο επίπεδο των 40 εκατ. ευρώ ή και να τον μηδενίσει, ως αποτέλεσμα των ισχυρών ταμειακών ροών τις οποίες παράγει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, παρά τις αρνητικές συγκυρίες στην κατανάλωση, η εταιρεία ευνοείται από το ισχυρό ευρώ όσον αφορά στις αγορές της. Παράλληλα, το γεγονός ότι η διεθνής ζήτηση δεν έχει ανακάμψει πλήρως επιδρά θετικά στη διαπραγμάτευση με τους Ασιάτες προμηθευτές.

* Αναδημοσίευση από το 621ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 12 - 16 Φεβρουαρίου 2010.

** Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v