Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό για την οικονομία

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Γ. Α. Παπανδρέου, με την συμμετοχή αρμοδίων Υπουργών, Κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών στελεχών, για την οικονομία.

Συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό για την οικονομία
Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Γ. Α. Παπανδρέου, με την συμμετοχή αρμοδίων Υπουργών, Κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών στελεχών, για την οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη σύσκεψη εξετάστηκε:

- η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά και τη θετική αποτίμηση της παρουσίας του Πρωθυπουργού στο Νταβός

- η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, καθώς και η προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε νέα αποτίμηση της πορείας της οικονομίας και εκτιμήθηκε ότι η κρισιμότητά της απαιτεί απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών και παράλληλα να αποκτήσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στον πολύπλευρο πόλεμο που δέχεται από τους διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους.

Η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας κερδοσκοπικής επίθεσης που έχει στόχο όχι την Ελλάδα αλλά την ίδια την ευρωζώνη και το ευρώ και επισημάνθηκε ότι οι κύκλοι αυτοί απλώς χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπανδρέου αλλά και οι υπουργοί του, ο πρόεδρος της Βουλής και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τόνισαν ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η στήριξη της κοινωνίας στις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν και πως πρέπει να ομολογηθεί με ειλικρίνεια η κατάσταση για να υπάρξει η στήριξη.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο πρωθυπουργός ενδέχεται να επιδιώξει τις επόμενες ημέρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, ενώ μελετά, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες τους, ακόμα και το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με διάγγελμα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με επικεφαλής κρατικών τραπεζών με θέμα τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία.

Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου συνάντησε τους κ.κ. Ράπανο και Ταμβακάκη από την Εθνική Τράπεζα, τον Θ. Πανταλάκη από την Αγροτική Τράπεζα και τον κ. Κλ. Παπαδόπουλο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όπως έγινε γνωστό, και οι τρεις εκτίμησαν ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια επίθεση η οποία έχει στόχο την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα και πως πρέπει να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσει να κερδίσει την αξιοπιστία των αγορών. Οι τραπεζίτες ανέφεραν στον Πρωθυπουργό ότι ο ακριβός δανεισμός θα επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητα και εκ των πραγμάτων οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια κάνοντας ακριβότερο τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v