Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Μείωση παροχών προτείνει η Alpha

Τη μείωση των υφιστάμενων παροχών και όχι τη θέσπιση νέων φόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος προκρίνει η Alpha Bank ως λύση για το ασφαλιστικό. Η "μαύρη τρύπα" και οι αυξημένοι πόροι.

Ασφαλιστικό: Μείωση παροχών προτείνει η Alpha
Οι προτάσεις για θέσπιση νέων φόρων που θα χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό δεν λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιδείνωση, αντί για την αναγκαία βελτίωση, των παράλογων και μη διατηρήσιμων ανισορροπιών του ασφαλιστικού στη δεκαετία του 2000.

Αυτό ισχυρίζεται η Alpha Bank στο χθεσινό Εβδομαδιαίο Οικονομικό της Δελτίο, επισημαίνοντας ότι στη δεκαετία του 2000 οι πόροι των ταμείων αυξήθηκαν σημαντικά, τόσο από τις εισφορές (οι οποίες σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση 9,5% την περίοδο 2000 - 2008) όσο και από τις κρατικές επιχορηγήσεις (19,4% μέση ετήσια άνοδο την περίοδο 2002 - 2009).

Ειδικότερα, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ανήλθαν στα 35,2 δισ. ευρώ το 2008 από 17 δισ. το 2000, ενώ οι επιχορηγήσεις των ταμείων από τον προϋπολογισμό ανήλθαν στα 13,6 δισ. το 2009, από 3,93 δισ. το 2002. Επιπλέον των ανωτέρω, τα ταμεία λαμβάνουν ετήσιες ενισχύσεις από το κράτος με τη μορφή κρατικών ομολόγων, που υποτίθεται ότι θα προορίζονταν αποκλειστικά για την αύξηση των αποθεματικών των ταμείων.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Alpha Bank, τα ταμεία διέθεσαν (με κυβερνητικές αποφάσεις) το σύνολο των αυξημένων σημαντικά πόρων, που υπερβαίνουν το 20,4% του ΑΕΠ, για παροχές στους σημερινούς συνταξιούχους.

Αρκεί να σημειωθεί ότι για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων διατίθεται ήδη το 27,6% των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ ακόμη 57,5% διατίθεται σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της τράπεζας, "για να μειωθούν τα ελλείμματα κατά 23 δισ. ετησίως, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν καινούργιες παροχές. Αντίθετα, θα πρέπει να μειωθούν οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από το υψηλό επίπεδο του 2009, όπως άλλωστε προβλέπει και το ΠΣΑ 2010 - 2013".

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την τράπεζα, "η λύση του ασφαλιστικού ζητήματος απαιτεί μέτρα που αφενός θα αυξάνουν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση των ίδιων των ασφαλισμένων (καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και έγκαιρη ένταξη των ασφαλισμένων στο σύστημα) και αφετέρου θα περιορίζουν τις παροχές στο επίπεδο των εισφορών κάθε ασφαλισμένου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v