Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσίευμα της Le Monde μαζεύει τις πιέσεις

Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά θα δράσουν εάν η Αθήνα δείξει μεγαλύτερη κινητικότητα για έλλειμμα, αναφέρει η "Le Monde". Ε.Ε.: "Ουδέν σχόλιο". Διαψεύδουν ΥΠΟΙΚ, Γαλλία, Γερμανία.

Δημοσίευμα της Le Monde μαζεύει τις πιέσεις
Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα με το έλλειμμα, αλλά θα δράσουν εάν η Αθήνα δείξει μεγαλύτερη κινητικότητα σε αυτό το ζήτημα, αναφέρει η "Le Monde" σε σημερινό της δημοσίευμα, όπως μετέδωσε το Reuters. 

Επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους των χωρών, η "Le Monde" σημειώνει ότι διάφορες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, αναζητούν τρόπους να παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. 

Μεταξύ των πιθανών λύσεων είναι τα διμερή δάνεια μεταξύ διαφόρων χωρών της Ε.Ε. και της Ελλάδας ή η απελευθέρωση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.       

Ουδέν σχόλιο από Ε.Ε., διαψεύσεις από Γαλλία, Γερμανία

"Δεν σχολιάζουμε φήμες ή δημοσιεύματα", ανέφερε λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αμέλια Τόρες. "Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της. Για να το κάνει, ψήφισε έναν προϋπολογισμό για το 2010 και ένα πρόγραμμα σταθερότητας με φιλόδοξους στόχους. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχει τους φιλόδοξους αυτούς στόχους". 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. "Αυτό ισχύει τόσο για ενδεχόμενη βοήθεια στο πλαίσιο της ευρωζώνης όσο και -κυρίως- για χρηματοδότηση σε διμερή βάση. 

Πηγή του Reuters από τη γαλλική κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν γνωρίζει για σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ενώ διέψευσε ότι η Γαλλία συζητά σχέδιο στήριξης της χώρας με τη Γερμανία ή με άλλη χώρα. "Η Ελλάδα θα διαχειριστεί μόνη της τα προβλήματά της, θα βρει στήριξη στις αγορές", ανέφερε.    
  

Παπακωνσταντίνου: Καμία συζήτηση για διάσωση

Η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο διάσωσης με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στη "Wall Street Journal" από το Νταβός.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της, διαψεύδοντας φήμες πως η Ελλάδα θα στραφεί για βοήθεια στην Ε.Ε. ή στο ΔΝΤ. "Δεν υπάρχει σχέδιο Β για διάσωση", επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v