Υψηλά πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ

Πρόστιμα έως και 200% επί των οφειλόμενων φόρων απειλούν επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που κάνουν χρήση των διατάξεων περί τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ, αλλά υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις.

Υψηλά πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ
Πρόστιμα έως και 200% επί των οφειλόμενων φόρων απειλούν επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που κάνουν χρήση των διατάξεων περί τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ, αλλά υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι οι διατάξεις της τμηματικής καταβολής ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από τις 20/10/2009 και μετά.

"Επομένως, στην περίπτωση όπου ο υποκείμενος στον φόρο έχει κάνει χρήση της δυνατότητας της τμηματικής καταβολής και αποδειχτεί έπειτα από έλεγχο ότι αυτή η περιοδική δήλωση ή οποιαδήποτε περιοδική δήλωση επόμενων φορολογικών περιόδων ήταν ανακριβής ή αποδειχτεί πως για κάποια φορολογική περίοδο δεν υπέβαλε δήλωση, ενώ αυτή ήταν χρεωστική εντός της ίδιας όμως διαχειριστικής περιόδου, θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος επί της διαφοράς του φόρου που οφείλεται, σε ποσοστό 4,5% στην περίπτωση της ανακριβούς δήλωσης και 5% στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτατο όριο 200%".

Στην αρχική της μορφή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προέβλεπε τη δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, προέβλεπε πρόστιμα τα οποία θα έφταναν έως το τριπλάσιο του οφειλόμενου φόρου. Η διάταξη αυτή αντικαταστάθηκε με τις προβλέψεις για πρόστιμα έως και 200% και στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθεί τριπλάσιο πρόστιμο, όπως προβλεπόταν αρχικά πριν από την αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται πως με τις διατάξεις του Ν. 3814/12-1-2010 (ΦΕΚ 3Α΄) καταργείται η αύξηση των ποσοστών με βάση τα οποία σχηματίζεται το ποσό πρόβλεψης για απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς.

Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις που σχηματίζουν πρόβλεψη για την απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεών τους θα υπολογίζουν αυτή με ποσοστό μισό τοις εκατό (0,5%) ή ένα τοις εκατό (1%), κατά περίπτωση, επί των ακαθάριστων εσόδων που ορίζονται από τις διατάξεις της περίπτωσης θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ και κατά το κλείσιμο του ισολογισμού διαχειριστικών περιόδων οι οποίες άρχισαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v