Ματ στις αγορές με τρεις κινήσεις

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις ανακοινώσεις για φορολογικό, ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική, ώστε να προλάβει τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου. Σχέδια για νέα κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων.

Ματ στις αγορές με τρεις κινήσεις
Ματ στις αγορές με τρεις κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε η "ανάσα" που πήρε η ελληνική οικονομία μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή υπερκάλυψη της έκδοσης πενταετών ομολόγων να λάβει σχετικά μονιμότερα χαρακτηριστικά. Φέρνει ακόμα πιο μπροστά τις ανακοινώσεις για φορολογικό, ασφαλιστικό και εισοδηματική πολιτική και σχεδιάζει νέα κοινοπρακτική έκδοση δεκαετών ομολόγων στο προσεχές διάστημα.

Οι ανακοινώσεις για το φορολογικό σχεδιάζονται την ερχόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση ποντάρει σε 1,1 δισ. ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, των φοροαπαλλαγών και τη νέα κλίμακα, ενώ στοχεύει στην είσπραξη επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντιδράσεις στο εσωτερικό αναμένονται κυρίως από όσους θίγονται από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών, μέτρα όμως που βλέπουν με καλό μάτι Βρυξέλλες και αγορές.

Θετικά υποδέχονται άλλωστε οι "κριτές» της ελληνικής οικονομίας και τους σχεδιασμούς για την εισοδηματική πολιτική, όπου το "μαχαίρι" του Δημοσίου θα είναι… βαθύ με εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ από την περικοπή του κονδυλίου των επιδομάτων κατά 10% και από το πάγωμα των αποδοχών πάνω από 2.000 ευρώ (σε αποδοχές χαμηλότερες οι αυξήσεις θα είναι μόλις 1,5%).

Το οικονομικό επιτελείο αυτές τις μέρες κάνει τα τελικά του σχέδια που αφορούν στον συνυπολογισμό μισθού και επιδομάτων για να προσδιοριστεί το όριο των 2.000 ευρώ και προετοιμάζεται για ανακοινώσεις στις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε θα φανεί πραγματικά ότι οι περικοπές είναι ουσιαστικές και προσομοιάζουν του ιρλανδικού μοντέλου. Από τις ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική το οικονομικό επιτελείο αναμένει κύμα αντιδράσεων.

Από κοντά ακολουθούν -στις αρχές Φεβρουαρίου- και οι ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό με καθιέρωση κατώτατης σύνταξης για όλους και συμπληρωματικής σύνταξης αναλόγως των εισφορών, όπως άλλωστε και η επιβολή νέου φόρου για τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Όλες οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα έχουν προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ ενεργό ρόλο στο εγχείρημα αντιστροφής του κλίματος θα διαδραματίσουν οι περιοδείες του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου (σήμερα στο Στρασβούργο και στη συνέχεια στο Παρίσι και στο Νταβός, όπου θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου).

Νωρίτερα, η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 4 Φεβρουαρίου θα δώσει στίγμα στην αγορά και τα σχόλια που θα συνοδεύουν την έγκριση του ΠΣΑ από το Ecofin στις 15 Φεβρουαρίου θα κρίνουν εν πολλοίς την κατάσταση. "Αν το ΠΣΑ εγκριθεί χωρίς σοβαρές επιφυλάξεις, θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις", λέει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης που σημειώνει πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της ρευστότητας των τραπεζών θα ενταθούν αν η έγκριση συνοδευτεί από παρατηρήσεις του τύπου "ναι μεν, αλλά"…

Το πρόγραμμα δανεισμού

Στο μέτωπο του δανεισμού, το οικονομικό επιτελείο πήρε χθες μια βαθιά ανάσα και σχεδιάζει με προσοχή τα επόμενα βήματα καθώς μπορεί η προσέλκυση 25 δισ. ευρώ να διαλύει τα σύννεφα χρεοκοπίας που πύκνωναν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μέσω διεθνών δημοσιευμάτων, αλλά δείχνει για μία ακόμα φορά το δυσβάσταχτο κόστος εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους της τάξεως των 300 δισ. ευρώ.

"Το κόστος είναι υψηλό" παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που σημειώνουν πως στη δεδομένη συγκυρία μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός της αθρόας προσέλκυσης κεφαλαίων προς δανεισμό έναντι του κόστους. "Αποδείξαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές", δηλώνει στο Euro2day ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, αναγνωρίζοντας πως το πλέον κρίσιμο μέτωπο τώρα αφορά στην κατά γράμμα υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το "καπέλο" των 3,5 μονάδων έναντι του mid swap που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο για τα πενταετή ομόλογα φέρνει την απόδοση στο 6,2%, γεγονός που σημαίνει πως σε ετήσια βάση για τα επόμενα πέντε χρόνια τα δανεικά αυτά θα στοιχίζουν τόκους 496 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της επιβάρυνσης γίνεται εμφανές αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γερμανία, η οποία έβγαλε δεκαετή ομόλογα στις 5 Ιανουαρίου με επιτόκιο 2,5%, αν δανειζόταν το ποσό των 8 δισ. ευρώ θα κατέβαλε ετήσιους τόκους μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή προσφορά ρευστότητας δεν ήρθε ούτε εύκολα ούτε αυτόματα. Το οικονομικό επιτελείο τις προηγούμενες ημέρες είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους ξένων και ελληνικών τραπεζών για να εξασφαλίσει την επιτυχία της έκδοσης, καθώς τυχόν αδυναμία κάλυψης αυτής θα είχε ολέθρια αποτελέσματα, φέρνοντας κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας.

Τώρα πλέον το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επόμενη έκδοση ομολόγων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά σε δεκαετή ομόλογα, επίσης με κοινοπραξία τραπεζών. "Σίγουρα θα προχωρήσουμε με κοινοπραξία , αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα αν θα είναι σε 2 εβδομάδες ή σε 4 εβδομάδες", ανέφερε στο Euro2day στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που είναι σε θέση να γνωρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v