Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Λοβέρδος πήρε το… όπλο του για το ΙΚΑ

Το… όπλο του πήρε ο υπ. Εργασίας, ο οποίος επιχειρεί να καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει στο εξής να φορτωθούν με ελλείμματα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ από αυτούς που τα επιβαρύνουν.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ο Λοβέρδος πήρε το… όπλο του για το ΙΚΑ
Το… όπλο του πήρε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιχειρεί να καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο πως όχι απλώς δεν θα επιτρέψει στο εξής, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να φορτωθούν με ελλείμματα τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά επιπλέον θα διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ από εταιρίες και οργανισμούς που στο παρελθόν επιβάρυναν υπέρμετρα τα ταμεία.

Με δύο τέτοιες επιστολές του (χθες) ο κ. Λοβέρδος διεκδικεί για λογαριασμό του ΙΚΑ ποσό άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΤΕ και τις εταιρίες της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής.

Ο υπουργός Εργασίας ζητά από τον πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και ο Οργανισμός να καταβάλει στο ΙΚΑ μέρος του κόστους που προκύπτει από τις εθελούσιες εξόδους αλλά και από την ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αλλά και τα οργανικά ελλείμματα που επί σειρά έτη καλύπτει το Δημόσιο.

Στην επιστολή εκφράζονται ευθείες βολές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ένταξη των ειδικών ταμείων (μεταξύ αυτών και του ΤΑΠ-ΟΤΕ) στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αφού, όπως επισημαίνεται, παρότι προβλέπεται στον σχετικό νόμο δεν είχε συνταχθεί καμία οικονομική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστούν τα ελλείμματα που προκαλούν οι κλάδοι σύνταξης που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Από τη μελέτη που διεξήγαγε το ΙΚΑ για τον κλάδο σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ προέκυψε ότι για καθένα από τα έτη 2008, 2009 και 2010 το ΤΑΠ-ΟΤΕ είχε έλλειμμα ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο για την προαναφερθείσα τριετία επιβαρύνθηκε μόνο για το ΤΑΠ-ΟΤΕ με ποσό 142 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν του ποσού αυτού, όμως, το ΙΚΑ προχωρά και σε εκ νέου κοστολόγηση της εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ 5.500 υπαλλήλων και ανάλογα με τα αποτελέσματά της είναι πιθανόν ότι το ταμείο θα εγείρει νέες οικονομικές αξιώσεις από τον ΟΤΕ.

Και αν στην περίπτωση του ΟΤΕ ο κ. Λοβέρδος διεκδικεί από μία εταιρία λειτουργούσα και κερδοφόρα τα οφειλόμενα προς το ΙΚΑ, η περίπτωση των υπό εκκαθάριση εταιριών της Ολυμπιακής είναι εντελώς διαφορετική αφού σε αυτήν τελικός αποδέκτης της επιστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου καθώς η περιουσία της Ολυμπιακής που πρόκειται να εκποιηθεί σύντομα ανήκει στο υπουργείο του.

Το ΙΚΑ καθώς και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν αξιώσεις έναντι των υπό εκκαθάριση εταιριών, βρίσκονται στην τρίτη θέση της λίστας με τους δικαιούχους αποζημίωσης από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Στην πρώτη θέση των δικαιούχων αποζημίωσης βρίσκεται το Δημόσιο (εφορία κ.λπ.) και ακολουθούν οι εργαζόμενοι, ενώ έπονται στην τέταρτη θέση οι προμηθευτές της εταιρίας.

16 αεροσκάφη και ακίνητα 4.000 τ.μ. η περιουσία της Ο.Α. - Βγαίνουν στο σφυρί τον άλλον μήνα

Ο υπουργός Εργασίας ζητά από τον διοικητή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ. Αμπατζόγλου να διερευνήσει και τη δυνατότητα λήψης διωκτικών μέσων κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση εταιριών. Ποια είναι όμως η περιουσία της Ολυμπιακής την οποία διεκδικεί ως αποζημίωση και το ΙΚΑ;

Τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς Ολυμπιακής που δεν πουλήθηκαν με τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης έχουν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η περιουσία που περιλαμβάνει αεροπλάνα, γραφεία και υλικοτεχνικό εξοπλισμό πρόκειται να πουληθεί με διαγωνισμούς τους οποίους θα προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρία Εθνική Κεφαλαίου, η οποία έχει αναλάβει την εκκαθάριση των παλιών εταιριών.

Η αρχή αναμένεται ότι θα γίνει με την πώληση των ιδιόκτητων αεροσκαφών, τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Πρόκειται για 9 ελικοφόρα ATR και για 7 Boeing 737 που δεν ήταν αντικείμενο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης και είχαν αποτιμηθεί αντί ποσού 90,3 εκατ. ευρώ. Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται σήμερα σταθμευμένα στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και η πώλησή τους θα πρέπει να γίνει σύντομα καθώς όσο παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος η αξία τους μειώνεται.

Να σημειώσουμε ότι στον στόλο των Ο.Α. ανήκαν και 4 Airbus A 340 τα οποία εκτελούσαν τα διηπειρωτικά δρομολόγια. Όμως, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν ανήκαν στην εταιρία αλλά στον μέτοχο και μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, θα είναι τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που θα πουληθούν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το τρέχον έτος.

Υπολογίσιμη είναι και η περιουσία που διαθέτει η εταιρία επίγειας εξυπηρέτηση της Ο.Α. - Υ, αφού τα περιουσιακά στοιχεία που θα εκποιηθούν έχουν αποτιμηθεί στα 25,07 εκατ. ευρώ, ενώ στο "σφυρί" αναμένεται ότι θα βγουν και γραφειακοί χώροι συνολικής έκτασης 4.000 τετραγωνικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αξία της ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Είδος

Αποτίμηση σε εκατ. ευρώ

9 ελικοφόρα ATR και 7 Boeing 737 (ιδιόκτητα)

90,3

Περιουσιακά στοιχεία επίγειας εξυπηρέτησης

3,84

Οχήματα

15

Εργαλεία - υλικοτεχνικός εξοπλισμός

8

Γραφεία 4.000 τ.μ.

12

Σύνολο

129,14

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v