Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος συναλλαγών στο 4μηνο

Περιορίστηκε σημαντικά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2004, ενώ σε επίπεδο μηνός Απριλίου αυξήθηκε.

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος συναλλαγών στο 4μηνο
Περιορίστηκε σημαντικά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2004, ενώ σε επίπεδο μηνός Απριλίου σημείωσε αύξηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σε επίπεδο τετραμήνου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 972 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2003 και διαμορφώθηκε σε 3.357 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται πως η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτευόντως τη μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και δευτερευόντως την αξιόλογη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, οι οποίες συνολικά υπεραντιστάθμισαν τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Όσον αφορά στον Απρίλιο, στην αύξηση του ελλείμματος συνέβαλαν η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε.

Επιπλέον, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2004 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 486 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά την εισροή κεφαλαίων τον Ιανουάριο (λόγω της διαδικασίας εξαγοράς της Panafon ΑΕΕΤ από τη Vodafone) και το Μάρτιο (λόγω της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας από τη Société Générale).

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 8.717 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η οποία αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, στην κατηγορία των ”λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εκροή 6.631 εκατ. ευρώ συνδέεται κυρίως με τη σημαντική εκροή για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα), καθώς και –σε μικρότερο βαθμό– με την εκροή κεφαλαίων για την εξόφληση δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους.

Σε επίπεδο μηνός Απριλίου, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων παρατηρήθηκε μικρή καθαρή εκροή κεφαλαίων. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου η καθαρή εισροή ύψους 4.878 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, η καθαρή εκροή ύψους 3.571 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα), καθώς επίσης και τη μείωση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι στο τέλος Απριλίου 2004 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v