Υπ. Οικονομικών: 18 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή με 18 μέτρα "στήνει" το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιώντας από "καρφώματα" φοροφυγάδων από πολίτες και δημοσιοποίηση καταλόγου φοροφυγάδων έως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Υπ. Οικονομικών: 18 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Μπλόκο στη φοροδιαφυγή, στην εισφοροδιαφυγή και στη διαφθορά με 18 μέτρα «στήνει» το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιώντας από «καρφώματα» φοροφυγάδων από πολίτες και δημοσιοποίηση καταλόγου φοροφυγάδων έως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους «έχοντες» περιμένουν ρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και καθιέρωση ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για τους εφοριακούς.

Τα μέτρα περιγράφονται σε ειδικό κεφάλαιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από τα 6,6 δισ. ευρώ που στοιχίζει σε ετήσια βάση μόνο η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ και των 8 δισ. ευρώ που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή επίσης σε ετήσια βάση.

Με το ΠΣΑ προαναγγέλλεται ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τους φοροφυγάδες, τα ονόματα των οποίων δεν αποκλείεται στη συνέχεια να δημοσιοποιούνται σε λίστες στο Διαδίκτυο.

Κατόπιν το υπουργείο Οικονομικών θα στέλνει στους φορολογουμένους «ευχαριστήρια» επιστολή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιούνται για τη στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών των φοροφυγάδων και για τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν».

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμα η δορυφορική παρακολούθηση των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων με GPS αλλά και η καθιέρωση συνταγογράφησης των φαρμάκων με… bar code και ΑΦΜ γιατρού, ώστε να περιοριστούν οι κομπίνες με την παράνομη συνταγογράφηση που βουλιάζουν τα ταμεία.

Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνουν για μία ακόμη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή σχέδιο ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, «οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από τα οποία θα προκύπτει καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών -αφού προηγηθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις- με το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την τροποποίηση των ταμειακών μηχανών οι λεπτομέρειες των αποδείξεων και των τιμολογίων θα μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το υπουργείο προαναγγέλλει ότι θα γίνει υποχρεωτική η τήρηση επιχειρηματικών λογαριασμών στις τράπεζες μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές τους.

Στη μάχη και οι διασταυρώσεις

Ουσιαστικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα διαδραματίσουν και οι σαρωτικές διασταυρώσεις, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα συλλέγει στοιχεία από όπου μπορεί.

Ήδη στη ΓΓΠΣ με την υποβολή των εντύπων Ε9 και των δηλώσεων ΕΤΑΚ έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τα στοιχεία ακινήτων του οποίου θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των φορολογουμένων με εκκρεμή χρέη.

Όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά κατέχει από την άλλη πλευρά σημαντική ακίνητη περιουσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

Όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ, σχεδιάζεται η «χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν».

Η ΓΓΠΣ, άλλωστε, θα συλλέξει για διασταυρώσεις και όλα τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτρικού.

Το πλήρες πακέτο των μέτρων που ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο προβλέπει:

• Ενοποίηση μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών.
• Μέσω τραπεζικών λογαριασμών οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.
• Ετήσιο πρόγραμμα διασταυρώσεων στοιχείων.
• Συλλογή δεδομένων από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο για διασταυρώσεις.
• Μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων τα στοιχεία των αποδείξεων στην εφορία κατόπιν τροποποίησης των ταμειακών μηχανών.
• Point system στους ελέγχους.
• Φορολογική αμνηστία σε ιδιώτες ή εταιρίες που βοηθούν στην προσαγωγή διεφθαρμένων υπαλλήλων.
• Ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής.
• Κεντρική υπηρεσία επίλυσης διαφορών - Απομακρύνονται από τη διαδικασία οι έφοροι.
• Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για εφοριακούς.
• Διασταύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών με περιουσιολόγιο.
• Κατάσχεση ακινήτων από οφειλέτες του Δημοσίου.
• Διαγραφή χρεών ανεπίδεκτων είσπραξης.
• Έλεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από οff shore.
• Παροχή της δυνατότητας στους φορολογουμένους να αναφέρουν εταιρίες που φοροδιαφεύγουν - Οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν.
• On line σύνδεση ελευθέρων επαγγελματιών με τη ΓΓΠΣ.
• Δορυφορική παρακολούθηση βυτιοφόρων με GPS.
• Πώληση φαρμάκων μόνο με συνταγές με bar code και ΑΦΜ γιατρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v