Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψυχρή υποδοχή για ΠΣΑ από τις αγορές

Τα σημεία του ΠΣΑ που δεν άρεσαν στις αγορές. Η εξάρτηση από την αύξηση των εσόδων και τα αμφιβόλου απόδοσης μέτρα. Διευρύνθηκαν τα spreads. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για τράπεζες - Χ.Α.

Ψυχρή υποδοχή για ΠΣΑ από τις αγορές
Ψυχρή υποδοχή επιφύλαξαν η ΕΚΤ και οι αγορές στα βασικά σημεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διευρυνθούν έτι περαιτέρω φθάνοντας και τις 280 μονάδες βάσης.

Παρά τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος, στο 5,6% το 2011 και στο 2,8% το 2012 και το plan B στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, τραπεζικά στελέχη, treasurers και διαχειριστές εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν επιφύλαξε, κατά τη γνώμη τους, καμία θετική έκπληξη, ενώ το μίγμα της προσαρμογής απέχει από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης στην Κομισιόν.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει προφορικά ότι η προσαρμογή θα επιτυγχανόταν κατά 50% από τη μείωση των δαπανών και κατά 50% από την αύξηση των εσόδων, το ΠΣΑ προβλέπει ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 9,9% στην τριετία 2010-12 θα έρθει κατά τα δύο τρίτα από την αύξηση των εσόδων και μόλις κατά το ένα τρίτο από την εξοικονόμηση δαπανών. Ειδικότερα, προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 7,34 δισ. ευρώ και εξοικονόμηση δαπανών μόλις 3,68 δισ. ευρώ.

Το μίγμα της προσαρμογής καθιστά πιθανότερη την απόκλιση των στόχων μείωσης του ελλείμματος στην περίπτωση που η ύφεση της οικονομίας είναι βαθύτερη από αυτήν την οποία εκτιμά η κυβέρνηση (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%).

Ταυτόχρονα, εγχώριοι και ξένοι παράγοντες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα κάποιων από τα επιμέρους μέτρα.

Θεωρούν, για παράδειγμα, ότι ο στόχος εξασφάλισης 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής είναι αισιόδοξος σε μια χρονιά όπου το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι άνεργοι θα φθάσουν στο 1 εκατομμύριο και οι συνθήκες στην οικονομία επιδεινώνονται ραγδαία.

Φιλόδοξος εκτιμάται ότι είναι και ο στόχος διεύρυνσης των φορολογικών εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής εφόσον η κυβέρνηση δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων για τις ομάδες των ελεύθερων επαγγελματιών που βάσει των στατιστικών στοιχείων είναι ύποπτες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Τέλος, από την πορεία της οικονομίας θα κριθεί και το πόσο εφικτός είναι ο στόχος ευρωπαϊκών πόρων 1,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στον αντίποδα, εγχώριοι και ξένοι παράγοντες κρίνουν πενιχρά τα προβλεπόμενα μέτρα για μείωση δημοσίων δαπανών. Το ΠΣΑ προβλέπει εξοικονόμηση μόλις 80 εκατ. ευρώ από την αναβολή προσλήψεων και 120 εκατ. ευρώ από τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι παραπάνω στόχοι δεν δίνουν στίγμα σαφούς περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Η μεγάλη βαρύτητα που έχει το σκέλος της αύξησης των εσόδων στο ΠΣΑ δεν αίρει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, και τη δυσπιστία που υπάρχει σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής συνταγής δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Χαρακτηριστικό της δυσπιστίας είναι ότι οι δύο πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ αφορούσαν στην Ελλάδα, ενώ οι προσεκτικές του διατυπώσεις συντήρησαν το άρωμα επιφυλακτικότητας για την ελληνική οικονομία.

Η διατύπωση Τρισέ ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σύγκλισης θα εξεταστεί πολύ-πολύ προσεκτικά αναγνώστηκε από τις αγορές ως ένδειξη δυσπιστίας, εξ ου και μετά τις δηλώσεις του τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκαν έτι περαιτέρω, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκαν τα CDS, αγγίζοντας το επίπεδο των 340 μονάδων βάσης έναντι των 327 μονάδων βάσης όπου βρίσκονταν προχθές.

Στο Χ.Α. συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες εστιάστηκαν χθες στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας. Οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα που αν χαθούν θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος κράτησε χθες τα επίπεδα στήριξης των χαμηλών του Δεκεμβρίου χάρη στην άνοδο των αμυντικών τίτλων και των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών.

Στα θετικά στοιχεία το γύρισμα των Alpha Bank και EFG Eurobank και το γεγονός ότι όταν τα spreads ξέφυγαν προς την περιοχή των 280 μονάδων ο τραπεζικός κλάδος κράτησε τη γραμμή στήριξής του. Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον τραπεζικό κλάδο και την αγορά εν γένει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v