Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική εικόνα μετά τους Αγώνες ”βλέπει” η Eurobank

Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την κατάληξη σχετικής οικονομικής ανάλυσης του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank, η οποία προειδοποιεί για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στο προσεχές διάστημα.

Θετική εικόνα μετά τους Αγώνες ”βλέπει” η Eurobank
Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέρει σχετική οικονομική ανάλυση που εκπόνησε το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της Εurobank.

Οι ευοίωνες προοπτικές αποδίδονται, σύμφωνα με την ανάλυση, στη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με τη διεξαγωγή των Αγώνων και θα οδεύσουν σε άλλες χρήσεις. Παράλληλα, οι επενδύσεις των προηγουμένων ετών, που σχετίζονται με τους Αγώνες, θα αρχίζουν να αποδίδουν.

Ωστόσο, η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από τις εγχώριες προσπάθειες προώθησης της δημοσιονομικής σύγκλισης, της διατήρησης της σταθερότητας τιμών, της αναβάθμισης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και της ενθάρρυνσης της απελευθέρωσης των αγορών.

Η Eurobank αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τον φετινό πληθωρισμό στο 3,5% από 3,2% και προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης των τιμών, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της αύξησης τιμών σε κάποιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναμένει επίσης ρυθμό ανάπτυξης του 3,8%, από 4,3% το 2003, λόγω εκτιμήσεων για μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας

Για την διετία 2004-2006 οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα συνεχίσει να ξεπερνά τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θα απολέσει μέρος της αρχικής ορμής.



Όσο για τις δαπάνες που αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Eurobank εκτιμά πως ωφέλησαν την οικονομία περισσότερο από τις δαπάνες που εκτόπισαν. Ταυτόχρονα, απορρίπτει τον ισχυρισμό πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ακολουθήσει περίοδος χαμηλής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v