Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το «τζακ ποτ» των 2,5 δισ. ευρώ!

«Μπορεί να είναι πρόωρη μια αγοραστική τοποθέτηση στον κλάδο», ωστόσο η Alpha Bank βλέπει ως πιθανότερο σενάριο τον διπλασιασμό των κερδών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έως το 2012!

Τράπεζες: Το «τζακ ποτ» των 2,5 δισ. ευρώ!
«Μπορεί να είναι πρόωρη μια αγοραστική τοποθέτηση στον κλάδο», ωστόσο η Alpha Bank βλέπει ως πιθανότερο σενάριο τον διπλασιασμό των κερδών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έως το 2012!

Μπορεί η Alpha Finance να θεωρεί -λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα- πρόωρη μια μαζική αγοραστική τοποθέτηση στις ελληνικές τράπεζες (συνιστά Εθνική και Κύπρου), ωστόσο βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την κερδοφορία των μεγάλων ελληνικών ομίλων το 2012 να φτάνει ξανά στα «χρυσά» επίπεδα του 2007!

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί στην πράξη η συγκεκριμένη πρόβλεψη;

Πρώτον, τα συνολικά κέρδη των έξι μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin-Λαϊκή), από 2,65 δισ. όπου εκτιμάται ότι έκλεισαν πέρυσι, θα εκτιναχτούν στα 5,045 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ!

Δεύτερον, με βάση ότι το μέσο P/E του κλάδου για το 2009 υπολογίζεται στις 11,2 φορές, θα πέσει σε έντονα μονοψήφιο νούμερο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2012.

Τρίτον, με δεδομένο ότι στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων οι μεγάλες τράπεζες διαπραγματεύονται πολύ κοντά στις λογιστικές τους αξίες, το 2012 ο δείκτης P/BV αναμένεται να είναι σαφώς κατώτερος της μονάδας.

Και τέλος, με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις για εποπτικά κεφάλαια μάλλον θα αυξηθούν, ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων θα ανέβει στο 15%.

«Αν και οι μακροοικονομικές ανησυχίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, σε επίπεδο θεμελιώδους ανάλυσης διαπιστώνουμε αξία στον κλάδο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Alpha Finance.


Ναι μεν, αλλά…

Ωστόσο, ο ελληνικός οίκος παραμένει διστακτικός για τη φετινή πορεία του τραπεζικού κλάδου (βλέπει αθροιστικά κέρδη για τις έξι τράπεζες από τα 2,65 στα 3,15 εκατ. ευρώ), προβληματίζεται για τις επιπτώσεις από το μακροοικονομικό ζήτημα, αναμένει χαμηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης (5% - 6% στην Ελλάδα, 6% - 8% σε Κύπρο και νοτιοανατολική Ευρώπη, διψήφιο ποσοστό στην Τουρκία), ενώ επίσης αναμένει στάσιμο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και άνοδο καθαρών εσόδων από τόκους γύρω στο 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v