Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λ. Παπαδήμος: Δεν θα αλλάξει κανόνες η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλει τις αυστηρότερες απαιτήσεις για τις εγγυήσεις που δέχεται έστω κι αν διολισθήσει η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους κάτω από το απαιτούμενο "Α-", δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Λ. Παπαδήμος: Δεν θα αλλάξει κανόνες η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό της να συσφίξει εκ νέου τις ελάχιστες απαιτήσεις για τις εγγυήσεις που κάνει αποδεκτές, έστω κι αν διολισθήσει η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους κάτω από το απαιτούμενο "Α-", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Εάν υποβαθμίσει και η Moody’s το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία του "Β", όπως έχουν ήδη κάνει η Fitch και η S&P, μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να ανταλλάσσουν τα ομόλογα της Ελλάδας για ρευστό, στις επιχειρήσεις ρευστότητας της ΕΚΤ.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την κατάσταση της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η ΕΚΤ έχει "κατεβάσει τον πήχη" για τη minimum αξιολόγηση των ομολόγων που κάνει αποδεκτή σε "ΒΒΒ-", ενώ σχεδιάζει να συσφίξει εκ νέου τις ελάχιστες απαιτήσεις σε "Α-" από τα τέλη του 2010.

"Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πλαίσιο των εγγυήσεων εξίσου για όλες τις χώρες-μέλη", δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Στην ερώτηση εάν εννοεί ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει στα ισχύοντα σχέδιά της, βάσει των οποίων η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από το όριο αξιολόγησης, όταν γίνουν οι αλλαγές, απάντησε με ένα απλό "ναι".

Ο κεντρικός τραπεζίτης έδωσε επίσης κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Ο κ. υπουργός με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας και της ικανότητας των δημοσιονομικών της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v