Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"

Η υποβάθμιση από τη Fitch αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και όχι τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το συμμάζεμα των οικονομικών, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παπακωνσταντίνου: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στους μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης και αν χρειαστεί, θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την υποβάθμιση της Fitch.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα ομολόγων. Υπάρχει απόσταση ασφαλείας» είπε ο Γ. Προβόπουλος σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πρόβλημα να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ.

«Η λέξη-κλειδί είναι, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φτάσουμε εκεί που πρέπει», είπε ο κ. Προβόπουλος και σημείωσε ότι κάποια από τα δήθεν προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό, σε στενή συνεργασία της ΤτΕ με τις τράπεζες, για στροφή σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ο υπουργός οικονομικών, από την πλευρά του, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις, είπε: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, η δουλειά μας είναι να αποφύγουμε άλλες υποβαθμίσεις, υπάρχει όμως μια τάση που δεν αντιστρέφεται από τη μια μέρα στην άλλη». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στα τραπεζικά κέρδη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος μισθών και συντάξεων, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ισχύουν όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και σημείωσε: «Καλό είναι να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο, η διαρροή φημών για νέους φόρους και πάγωμα μισθών επιδεινώνει το κλίμα, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιστολή της σπατάλης".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως είναι αφελές να θεωρήσει κανείς ότι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Προφανώς υπάρχουν και κερδοσκοπικές κινήσεις», τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε πως η σημερινή υποβάθμιση αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα επί χρόνια και την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα. Δεν ανταποκρίνεται όμως στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, που έχουν αντιμετωπιστεί από τους εταίρους μας ως βήματα στη σωστή κατεύθυνση. "Η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότητα που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμα οικονομικά", ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v