Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch!

Μετά το καμπανάκι της S&P η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, διατηρώντας αρνητικό outlook (πλην ΕΤΕ). Διαψεύδει περαιτέρω υποβάθμιση. "Άλμα" στα spreads των ομολόγων.

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch!
Σε νέα υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, σε "BBB+" από "Α-", προχώρησε η Fitch, διατηρώντας αρνητικό το outlook. O διεθνής οίκος  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Ωστόσο, με νεότερη παρέμβασή της, η Fitch απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται άμεσα.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια όπου ένας οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζει την Ελλάδα κάτω του "Α". Η Fitch είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "Α-" τον Οκτώβριο. 

Παράλληλα, η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση IDR υποβαθμίζεται σε "F2" από "F1". 

Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και προσθέτει πως η έλλειψη μέτρων μειώνει το ενδεχόμενο δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε 3 - 5 χρόνια.  

Παράλληλα, τονίζει ότι ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας. Αντίθετα, αναφέρει πως θα απαιτηθεί ισχυρή δέσμευση στα αναγκαία μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το outlook σε σταθερό από αρνητικό. 

Αναλυτικότερα, η Fitch επισημαίνει τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, δεδομένων της "ισχνής αξιοπιστίας των οικονομικών θεσμών και του πλαισίου πολιτικής στην Ελλάδα", σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο ισορροπημένης και διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης.
 
Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος είναι πολύ πιθανόν να ανέλθει στο 130% του ΑΕΠ, προτού σταθεροποιηθεί.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως δεν έχει πειστεί πως οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα μέτρα που απαιτούνται για να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μειώσουν το έλλειμμα σε αξιοσημείωτο βαθμό σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, και ως εκ τούτου να καταστήσουν τη χώρα λιγότερο ευάλωτη σε μελλοντικά σοκ.

Η Fitch θεωρεί ότι ο στόχος της κυβέρνησης να περιορίσει το 2010 το έλλειμμα κατά 3,6%, στο 9,1%, είναι επιτεύξιμος. Ωστόσο, τονίζει πως η έλλειψη δομικών μέτρων μειώνει την εμπιστοσύνη στο ότι οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες σύγκλισης θα είναι αρκετά επιθετικές ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δείκτες δημοσίου χρέους θα σταθεροποιηθούν και εν συνεχεία θα μειωθούν σε περίοδο 3 - 5 ετών.


Υποβάθμισε και πέντε τράπεζες η Fitch

Σε υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank, της Πειραιώς και της Αγροτικής προχώρησε η Fitch, σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, οι υποβαθμίσεις αντανακλούν την εκτίμησή του ότι, ενώ η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τα πιστωτικά ιδρύματα παραμένει σταθερή, η ικανότητά της να το πράξει έχει μειωθεί, όπως φαίνεται και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς στο "ΒΒΒ+" από "Α-".

Τα outlook της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς είναι αρνητικά, ενώ το outlook της Εθνικής είναι σταθερό.

Παράλληλα, υποβάθμισε την αξιολόγηση της Αγροτικής σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ", με αρνητικό outlook.

Ο οίκος σημειώνει ότι η "μεμονωμένη" αξιολόγηση (individual rating) της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς διατηρείται ως έχει, αντανακλώντας τα ισχυρά δίκτυα καταστημάτων, την ανθεκτική ικανότητα παραγωγής κερδών, την ισχυρή ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.


Σε υψηλά οκτώ μηνών τα spreads

Η ανακοίνωση της υποβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch οδήγησε σε "άλμα" του spread των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά οκτώ μηνών. 

Ειδικότερα, το spread, το premium απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς, εκτινάχθηκε στις 230 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου. 

Επιπροσθέτως, τα credit default swaps των 5ετών ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκαν στις 211 μονάδες βάσης, 20 μ.β. υψηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα.


Τι δήλωσαν Παπακωνσταντίνου - Προβόπουλος

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στους μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης και αν χρειαστεί θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την υποβάθμιση της Fitch.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα ομολόγων, υπάρχει απόσταση ασφαλείας" είπε ο κ. Γ. Προβόπουλος σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλημα να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ.

"Η λέξη-κλειδί είναι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φτάσουμε εκεί όπου πρέπει", είπε ο κ. Προβόπουλος και σημείωσε πως κάποια από τα δήθεν προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό σε στενή συνεργασία της ΤτΕ με τις τράπεζες, για στροφή σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις, είπε: "Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Η δουλειά μας είναι να αποφύγουμε άλλες υποβαθμίσεις, υπάρχει όμως μια τάση που δεν αντιστρέφεται από τη μία μέρα στην άλλη". Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στα τραπεζικά κέρδη.

Σχετικά με την πιθανότητα παγώματος μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ισχύουν όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και σημείωσε: "Καλό είναι να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο. Η διαρροή φήμης για νέους φόρους και πάγωμα μισθών επιδεινώνει το κλίμα. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για περιστολή της σπατάλης".

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως είναι αφελές να θεωρήσει κανείς ότι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. "Προφανώς υπάρχουν και κερδοσκοπικές κινήσεις", τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε πως η σημερινή υποβάθμιση δείχνει την έλλειψη αξιοπιστίας που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα επί χρόνια και την πολύ δύσκολη θέση όπου βρίσκεται σήμερα. Δεν ανταποκρίνεται όμως στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί από τους εταίρους μας ως βήματα στη σωστή κατεύθυνση. "Η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότητα που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμα οικονομικά", ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v