Διπλή υποβάθμιση προ των πυλών

Σε κατάσταση ετοιμότητας για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αν το απαιτήσουν οι αγορές, το οικονομικό επιτελείο. Κίνδυνος διπλής υποβάθμισης από S&P-Moody's. Τη Δευτέρα στην Αθήνα κλιμάκιο της Moody's.

Διπλή υποβάθμιση προ των πυλών
Σε κατάσταση ετοιμότητας για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, εφόσον το απαιτήσουν οι αγορές, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει κίνδυνο διπλής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τη Standard and Poor's και τη Moody's.

Την ερχόμενη Δευτέρα φθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's και παράγοντες της αγοράς ομολόγων προδιαγράφουν υποβάθμιση.

Παράλληλα, και παρά το περιθώριο δύο μηνών που έδωσε χθες η S&P, οι αποφάσεις της αναμένονται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εντός των προσεχών δέκα ημερών και παρά τις προσπάθειες που θα καταβληθούν για το αντίθετο η υποβάθμιση φαίνεται να είναι προ των πυλών.

Ο κλοιός των αγορών αρχίζει να σφίγγει επικίνδυνα γύρω από την ελληνική οικονομία, την ώρα που το Δημόσιο προετοιμάζεται για το νέο δανειακό πρόγραμμά του για το 2010, το οποίο θα κινηθεί στην περιοχή των 55 δισ. ευρώ, από 64 δισ. ευρώ φέτος. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποκλείουν το ενδεχόμενο αδυναμίας δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, εκτιμούν όμως πως οι πιέσεις στο μέτωπο του κόστους μπορεί να ενταθούν καταλυτικά.

Ήδη χθες με την ανακοίνωση της S&P το spread στα δεκαετή ομόλογα εκτινάχθηκε έως και τις 203 μονάδες βάσης από 184 την Παρασκευή, την ώρα που από το Στρασβούργο ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποδείκνυε στην Ελλάδα -εμμέσως πλην σαφώς- τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μοτίβο της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία, αμέσως μετά την πιστοποίηση της έκρηξης των ελλειμμάτων της, εφάρμοσε σκληρά μέτρα, μεταξύ των οποίων την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των μισθών.

Το παράδειγμά της αναφέρεται συχνά-πυκνά στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ecofin, με προφανή αποδέκτη τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος όμως έχει διαψεύσει ότι έχει ζητηθεί επισήμως από την Κομισιόν να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ή σε περικοπή του 13ου μισθού.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει πως θα προχωρήσει σε εισοδηματική πολιτική 1,5% (έως του ορίου των 2.000 ευρώ το οποίο θα ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο σε τι ακριβώς θα αφορά), ουδείς μπορεί να αποκλείσει στην παρούσα φάση ακόμα και γενικευμένο πάγωμα μισθών αν οι αγορές πιέσουν ασφυκτικά.

"Αν δεν πειστούν οι αγορές, δεν θα διστάσουμε να υποβάλουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Ιανουάριο", ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωση με την οποία επί της ουσίας αφήνονται όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v