Rifkin: Έρχεται η τρίτη βιομηχανική επανάσταση

Η παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση αλλά και η κρίση της κλιματικής αλλαγής "φαίνονται και τρέφονται η μία από την άλλη", υποστηρίζει ο κ. J. Rifkin στo πλαίσιο του 2ου διεθνούς συνεδρίου για τα εμπορεύματα.

Rifkin: Έρχεται η τρίτη βιομηχανική επανάσταση
Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο στην Ιστορία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματική προοπτική της οικονομικής κατάρρευσης, με την πιστωτική κρίση να επιδεινώνεται από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και από την κρίση λόγω της αλλαγής του κλίματος. Υπάρχει μία διέξοδος, όμως υποστηρίζει ο κ. Jeremy Rifkin, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τα Εμπορεύματα, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε στη Μεγάλη Βρετάνια υπό την αιγίδα της Marfin Popular Bank.

Πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του τρόπου χρήσης της ενέργειας στην κοινωνία μας, συνεχίζει ο κ. Rifkin. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και η αλλαγή του κλίματος ανοίγουν τον δρόμο για την τρίτη βιομηχανική επανάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα ισχυρή οικονομική προσέγγιση η οποία θα προωθήσει τη συζήτηση και την ατζέντα γύρω από την αλλαγή του κλίματος από την εποχή του πετρελαίου και τον φόβο στην ελπίδα και από οικονομικούς περιορισμούς στις οικονομικές δυνατότητες.

Αυτή η προσέγγιση μόλις τώρα αναδύεται σε βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη που αρχίζουν να θέτουν τις βάσεις για μια μεταάνθρακα τρίτη βιομηχανική επανάσταση. Το κλειδί για την Ευρώπη είναι να θέσει ένα επιτακτικό "κοινωνικό όραμα" για να συνοδεύει το νέο οικονομικό όραμα.

Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση δίνει το πλαίσιο για τη γέννηση μιας "Νέα Κοινωνικής Ευρώπης" κατά το πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Ακριβώς όπως η διανομή της πληροφορίας και της τεχνολογίας αλλά και η επανάσταση της επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου άλλαξαν δραστικά το κοινωνικό πλαίσιο, καθώς και τις οικονομικές παραμέτρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μια διαχεόμενη επανάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει ανάλογο αντίκτυπο στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η δημιουργία ενός συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με κτίρια στα οποία αποθηκεύεται με τη μορφή υδρογόνου ενέργεια και διανέμεται μέσω έξυπνων δικτυώσεων, είναι οι τέσσερις πυλώνες που ανοίγουν τον δρόμο στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μορφές όπως ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερμική, τα κύματα του ωκεανού και η βιομάζα. Αν και αυτές οι πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής σύνθεσης των ενεργειακών πηγών, αυξάνονται ραγδαία, καθώς η μείωση του κόστους τους τις καθιστά ολοένα και πιο ανταγωνιστικές.

O δεύτερος πυλώνας αποτελείται από κτίρια με θετική συνεισφορά στην ενέργεια. Ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια βρίσκεται παντού και οι νέες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να την αξιοποιήσουμε περισσότερο φθηνά και αποτελεσματικά, χρειάζεται υποδομή, εξηγεί ο κ. Rifkin. Σε όλο τον κόσμο τα κτίρια καταναλώνουν το 30% - 40% του συνόλου της ενέργειας που παράγεται και είναι υπεύθυνα για ίσο ποσοστό στην εκπομπή CO2.

Σε 25 χρόνια από τώρα εκατομμύρια κτίρια θα είναι σε θέση να χρησιμεύσουν και σαν σταθμοί ενέργειας, συλλέγοντας και παράγοντας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο από τον ήλιο, τον άνεμο, τα σκουπίδια και τα απόβλητα.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποθήκευσης της ενέργειας με τη μορφή υδρογόνου. Η εισαγωγή των πρώτων δύο πυλώνων της τρίτης βιομηχανική επανάστασης -των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των κτιρίων ως μονάδων παραγωγής - απαιτεί την ταυτόχρονη εισαγωγή του τρίτου πυλώνα.

Για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών είναι αναγκαία η ανάπτυξη μεθόδων αποθήκευσης που να διευκολύνουν τη μετατροπή του πλεονάσματος Το υδρογόνο είναι το καθολική μέσο που αποθηκεύει όλες τις μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξασφαλίζει ότι μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή είναι διαθέσιμη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ο τέταρτος πυλώνας είναι τα έξυπνα δίκτυα και τα Plug-in οχήματα.

Ενώ η Ε.Ε. προωθεί ήδη τους πρώτους τρεις πυλώνες της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης, ο τέταρτος για την αναδιάρθρωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μόλις τώρα δοκιμάζεται από τις εταιρίες ενέργειας στην Ευρώπη.

Η έξυπνη διαδικτύωση αποτελείται από τρία κρίσιμα συστατικά:

Μίνι δίκτυα επιτρέπουν σε ιδιοκτήτες κατοικιών και σε εταιρίες την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, έξυπνη τεχνολογία επιτρέπει στους τοπικούς παραγωγούς να πωλούν αποτελεσματικά την ενέργειά τους πίσω στο κύριο δίκτυο και να αποδέχονται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, καθιστώντας αμφίδρομη τη ροή, και τέλος η επόμενη φάση στην τεχνολογία των έξυπνων δικτύων είναι να ενσωματωθούν αισθητήρες σε όλο το σύστημα και να συνδεθούν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές με το απαραίτητο λογισμικό που θα επιτρέπει να γνωρίζουμε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται σε κάθε στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v