Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Προβλέψεις διατήρησης υψηλών επιτοκίων

Σκληρή γλώσσα για την αντιμετώπιση των τραπεζών χρησιμοποίησαν από το βήμα του συνεδρίου η "Ώρα της Οικονομίας” τα υψηλόβαθμα στελέχη κ. Γκίκας Χαρδούβελης και Αλέξανδρος Μάνος.

Τράπεζες: Προβλέψεις διατήρησης υψηλών επιτοκίων
Σκληρή γλώσσα για την αντιμετώπιση των τραπεζών χρησιμοποίησαν από το βήμα του Συνεδρίου η "Ώρα της Οικονομίας", τα υψηλόβαθμα στελέχη κ. Γκίκας Χαρδούβελης και Αλέξανδρος Μάνος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν γίνει εύκολος στόχος και αυτό θα πρέπει να σταματήσει να συμβαίνει.

"Οι ελληνικές τράπεζες είναι δυνατές και έχουν στηρίξει σε σημαντικό βαθμό την αγορά των ομολόγων", επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Eurobank, απαντώντας σε όσους κατηγορούν τις τράπεζες ότι δανείζονται υπερβολικά από την ΕΚΤ.

"Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται 42 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αξιοποιείται στην αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου".

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, κ. Αλ. Μάνος, τόνισε ότι οι τράπεζες τον τελευταίο χρόνο έχουν στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους και χαρακτήρισε λάθος τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση σχετικά με τους υπερχρεωμένους ιδιώτες και επιχειρηματίες.

"Δεν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τον βαθμό ειλικρίνειας και τη νοοτροπία των δανειοληπτών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

--- Υψηλά επιτόκια

Η ανάπτυξη των τραπεζών στο μέλλον δεν θα είναι εύκολη, καθώς η ελληνική αγορά έχει ωριμάσει, υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης και προέβλεψε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν για καιρό σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν δυνατές εν μέσω της κρίσης και δεν παρέλειψε να στείλει το εξής μήνυμα προς την κυβέρνηση: "Μην περιμένετε οι τράπεζες να μας βγάλουν από την ύφεση. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι πρώτα εξέρχεται από την ύφεση η οικονομία και εν συνεχεία ακολουθούν οι τράπεζες".

Μιλώντας για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει άρρωστα ελλείμματα, καθώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και κάθε 12 χρόνια χάνουμε ένα ΑΕΠ, καθώς οι εισαγωγές μας υπερβαίνουν με δραματικό τρόπο τις εξαγωγές.

--- Ασφαλιστικό

"Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την επίλυση του Ασφαλιστικού, ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, όπως έπραξαν για παράδειγμα οι Φινλανδοί", είπε ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v