Σκληρός προϋπολογισμός στα μέτρα Βρυξελλών

"Πάγο" σε μισθούς και συντάξεις πάνω από €2.000, "μαχαίρι" σε επιδόματα, εκτός έδρας, αλλά και αναστολή όλων των προσλήψεων πλην παιδείας, υγείας και ασφάλειας υιοθετεί η κυβέρνηση στον νέο προϋπολογισμό.

Σκληρός προϋπολογισμός στα μέτρα Βρυξελλών
"Πάγο" σε μισθούς και σε συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ, "μαχαίρι" σε επιδόματα, εκτός έδρας, αμοιβές για συμβούλια και επιτροπές αλλά και αναστολή όλων των προσλήψεων, εκτός από τυος χώρους της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας, υιοθετεί η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή.

Με τις επιλογές αυτές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περιορίσει περισσότερο το έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, από 9,4% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε και το υπουργικό ενέκρινε ομόφωνα:

· Σφιχτή εισοδηματική πολιτική με πάγωμα αποδοχών για τους υψηλόμισθους. Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων το 2010 θα είναι 1,5% αλλά μόνο για όσους έχουν αποδοχές έως 2.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους δεν προβλέπεται καμία αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού είχε προηγηθεί πάγωμα και από την απελθούσα κυβέρνηση για φέτος για τους δημοσίους υπαλλήλους με αποδοχές άνω των 1.100 ευρώ και για τους συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ.

Με την απόφαση αυτή πλήττονται περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι στο Δημόσιο, ενώ δίνεται "αέρας" σκληρών διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

* Αναστολή προσλήψεων για το 2010 πλην των τομέων υγείας, παιδείας και ασφάλειας και προσλήψεις με το σταγονόμετρο για το 2011. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα και τη συγκράτηση των δαπανών, το 2011 για κάθε πέντε αποχωρούντες δημοσίους υπαλλήλους θα προσλαμβάνεται ένας. 

* Ψαλίδι στις δαπάνες κατά 720 εκατ. ευρώ ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 0,3% και να περιοριστεί στο 9,1%, από 9,4% του προσχεδίου και έναντι 12,7% όπου εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος. Οι εξοικονομήσεις αυτές θα προέλθουν τόσο από τις παρεμβάσεις στην εισοδηματική πολιτική και τις προσλήψεις όσο και από οριζόντια περικοπή δαπανών σε όλους τους κωδικούς. 

* Αυστηρή και μόνιμη παρακολούθηση των προϋπολογισμών των υπουργείων. Θα συσταθούν μικτές επιτροπές που θα περνούν από "κόσκινο" τη σκοπιμότητα κάθε δαπάνης με τη φιλοδοξία να μπει τέλος στην ατέρμονη σπατάλη.

Ανεξάρτητη αρχή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε και το σχέδιο νόμου για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.

Σύμφωνα με αυτό, το Δ.Σ. θα απαρτίζεται από 9 μέλη τα οποία και θα έχουν τετραετή θητεία.

Τα μέλη του Δ.Σ. θα ορίζουν, μεταξύ άλλων, η ΤτΕ, το ΙΟΒΕ, η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v