Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Επιμένουν σε εξαίρεση στεγαστικών

Την αντίδρασή τους στο σκέλος που αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού ιδιωτικού δικαίου, στα στεγαστικά δάνεια εκδηλώνουν οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς η Λ. Κατσέλη δεν έκανε δεκτή την πρόταση της ΕΕΤ.

Τράπεζες: Επιμένουν σε εξαίρεση στεγαστικών
Την αντίδρασή τους στο σκέλος που αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού ιδιωτικού δικαίου, στα στεγαστικά δάνεια εκδηλώνουν καταρχήν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς η υπουργός Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν έκανε δεκτή την πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για εξαίρεση από τη ρύθμιση, των στεγαστικών δανείων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι τραπεζίτες εγείρουν ερωτήματα για τη διαδικασία των πλειστηριασμών καθώς ο οποιοδήποτε δεν μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο δύναται να προσφύγει, εφόσον πληροί τα κριτήρια του νόμου, στη Δικαιοσύνη και να απαιτήσει άρση του πλειστηριασμού.

Γνωστό στέλεχος της τραπεζικής αγοράς μιλώντας στο euro2day τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα rating, βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι τιτλοποιήσεις, καθώς στις συμβάσεις των τιτλοποιήσεων αναφέρεται ξεκάθαρα η δυνατότητα -σε περίπτωση μη αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου- του πλειστηριασμού ως εγγύηση για το δάνειο που έχει χορηγήσει η τράπεζα.

Αντιδράσεις υπάρχουν και ως προς το σκέλος των όρων παραμονής στον Τειρεσία.

"Υπάρχει χρόνος"

Στον αντίποδα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τονίζουν στο euro2day ότι η συζήτηση με την κ. Λούκα Κατσέλη υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και υπάρχουν περιθώρια διαβούλευσης όσον αφορά το σκέλος των στεγαστικών αλλά και τις αλλαγές στον Τειρεσία. «Έχουμε άλλες 15 ημέρες για συζήτηση μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v