Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λ. Κατσέλη: Γόνιμη η συνεργασία με τραπεζίτες

Η αναμόρφωση του σ/ν για δανειολήπτες, αλλά και φλέγοντα ζητήματα όπως η διοχέτευση ρευστοτητας στην αγορά, το ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΣΠΑ και η διαφάνεια συναλλαγών συζητήθηκαν σε συνάντηση της Λ. Κατσέλη με τραπεζίτες.

Λ. Κατσέλη: Γόνιμη η συνεργασία με τραπεζίτες
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη συναντήθηκε σήμερα με τη Διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Καταναλωτή, κ. Δημήτρη Σπυράκου. Μετά τη συνάντηση η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Είχαμε μία δίωρη εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σχετικά με το κυρίαρχο ζήτημα της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας καθώς και την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πυλώνας τόσο για την αναθέρμανση της οικονομίας όσο και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης του τόπου, που είναι και οι κυρίαρχοι στόχοι του Υπουργείου μας.

Σήμερα, συζητήσαμε τέσσερα βασικά ζητήματα, τα οποία αποτελούν και προτεραιότητες της πολιτικής της Κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

Το πρώτο ζήτημα αφορά στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως Υπουργείο για τη ρύθμιση οφειλών. Πρόκειται για συγκριμένα μέτρα σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταγγελθέντων ή μη συμβάσεων, τον «Τειρεσία», αλλά και γενικότερα για όλο το πλαίσιο διοχέτευσης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά.

Αποφασίσαμε να έχουμε μια στενή συνεργασία, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τις ρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να αποκατασταθεί η πιστωτική ρευστότητα και να μην υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες να αισθάνονται ότι πραγματικά στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό ζήτημα.

Το δεύτερο βασικό ζήτημα, που πάλι εντάσσεται στις πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας, αφορά στις εγγυήσεις του δημοσίου και κυρίως στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, έχοντας κοινές ομάδες εργασίας, όπως και με όλους τους παραγωγικούς φορείς, για να επανεξετάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγυήσεων και να δουν πώς μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί το σύστημα, προκειμένου να προχωρήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα στην ανακοίνωση της συνολικής μας πολιτικής για τις εγγυήσεις του δημοσίου.

Το τρίτο ζήτημα αφορούσε στο ΕΣΠΑ και γενικότερα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από εθνικούς πόρους είτε από κοινοτικούς πόρους. Επίσης, σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος των τραπεζών είναι σημαντικός, διότι σε πολλά προγράμματα υπάρχει η συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για την προώθηση τους. Αποφασίσαμε να δούμε, από κοινού, πώς μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των απαραίτητων αναδιαρθρώσεων.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας αυτού του διαλόγου αφορά στην προστασία του καταναλωτή και στη διαφάνεια, γενικότερα, των τραπεζικών συναλλαγών. Σε αυτό το θέμα, όπως γνωρίζετε, ως Αντιπολίτευση είχαμε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου. Στο πλαίσιο αυτό θα καταθέσουμε πολύ σύντομα ένα σχέδιο νόμου που θα περιέχει μια ενοποιημένη πρόταση για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, στην οποία θέλουμε και πάλι τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος για τυχόν βελτιώσεις.

Επιπλέον, είχαμε δώσει εδώ και αρκετούς μήνες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τη ρευστότητα στην αγορά αλλά και την ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας.

Είχαμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες δύο βδομάδες στη Βουλή. Σε αυτό το σχέδιο νόμου κάναμε δεκτές πολλές προτάσεις της Ένωσης και τις ενσωματώσαμε. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφορές, θα δούμε αυτήν τη βδομάδα εάν μπορούν αυτές οι διαφορές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μέχρι τώρα το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, ήταν σε δημόσια διαβούλευση. Είχαμε προτάσεις από χίλιους και άνω αποδεκτές αυτής της πρότασης. Έχουμε ενσωματώσει τις περισσότερες από αυτές. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή για τη χώρα μας, η οποία υπάρχει ήδη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στην Αμερική, εδώ και μία δεκαετία. Ουσιαστικά, παρέχει ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά και για τα φυσικά πρόσωπα, έτσι ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην οικονομική ζωή του τόπου.

Τέλος, η συζήτηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ήταν ιδιαίτερα γόνιμη. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, σε πνεύμα καλής διάθεσης και ανοικτού διαλόγου. Πραγματικά πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη στενή συνεργασία θα βγουν ωφελημένοι, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και στο σύνολό της η ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v