Στην Αθήνα η Eurostat - Αλλάζει ο προϋπολογισμός

Την ώρα που η Eurostat ετοιμάζεται να κάνει… φύλλο και φτερό τα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, στο υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός του 2010, με μικρές αλλαγές σε δαπάνες και έλλειμμα.

Στην Αθήνα η Eurostat - Αλλάζει ο προϋπολογισμός
Την ώρα που η Eurostat ετοιμάζεται να κάνει… φύλλο και φτερό τα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, στο υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός του 2010, με μικρές αλλαγές σε δαπάνες και έλλειμμα.

Από σήμερα και έως την Τετάρτη οι εμπειρογνώμονες της Eurostat πιάνουν δουλειά για να ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία που εκτόξευσαν το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ από 6% που…θεωρητικά το παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι δε αποφασισμένοι να έρθουν "όσες φορές χρειαστεί" προκειμένου να μη δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά ούτε καν να διανοηθεί να… ξανακοροϊδέψει την Ε.Ε.

Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν περιγράφουν ένα σκηνικό πλήρους αναξιοπιστίας των Βρυξελλών απέναντι στη χώρα μας αλλά και ασφυκτικών πιέσεων για την ανάληψη δράσης εδώ και τώρα με μέτρα που θα βάζουν τάξη τόσο στα δημοσιονομικά δεδομένα όσο και στη στατιστική αποτύπωσή τους.

Οι διατυπώσεις του τελευταίου Ecofin σύμφωνα με τις οποίες "το συμβούλιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία" αλλά και η προτροπή στην Κομισιόν να καταρτίσει έκθεση υποδεικνύοντας τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Ο κλοιός έχει αρχίσει να σφίγγει και αυτήν τη φορά θα σφίξει όσο απαιτείται για να προσαρμοστούμε στους κανόνες της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, και σε δείγμα καλής θέλησης, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις -σε σχέση με το προσχέδιο- στον προϋπολογισμό του 2010, που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται πως θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση των δαπανών (στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος) που θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος έναντι του 9,4% που προβλέπει το προσχέδιο.

Ο προϋπολογισμός άλλωστε αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν τον Ιανουάριο θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα μαζί με ένα σαφές και άμεσο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (Ασφαλιστικό, εργασιακό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ριζική αναμόρφωση του φορολογικού) για να κερδίσει η Ελλάδα τον μέγιστο δυνατό χρόνο προσαρμογής αλλά κυρίως την ανοχή των αγορών και τη χρηματοδότηση του δανειακού προγράμματος και του επόμενου έτους.

***Η Eurostat

Όσον αφορά στην επίσκεψη του κλιμακίου της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, αντικείμενο έχει την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2008 και το 2009.

Η Eurostat προ ολίγων εβδομάδων ανακοίνωσε αλλά δεν επικύρωσε τα στατιστικά στοιχεία που της κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα πέρυσι ήταν 7,7% του ΑΕΠ και θα διαμορφωθεί φέτος στο 12,5% του ΑΕΠ. Ήδη η τελευταία αυτή εκτίμηση αυξήθηκε οριακά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο 12,7% καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλησε στο μεταξύ να υιοθετήσει τις προβλέψεις της Κομισιόν - ίσως σε δείγμα καλής θέλησης…

Από το κόσκινο της Eurostat θα περάσουν δαπάνες και έσοδα του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των οποίων δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα είχαν κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι αποκλίσεις σε επίπεδο ελλείμματος είναι της τάξεως των 18 δισ. ευρώ!

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί όμως και στη λεγόμενη άσπρη τρύπα των πλεονασμάτων ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων και ΝΠΔΔ, η οποία πολλές φορές έχει αποδειχθεί "λάστιχο" προσαρμοζόμενη στις ανάγκες συρρίκνωσης ή και διεύρυνσης των ελλειμμάτων (π.χ. απογραφή).

***Επιχείρηση διαφάνεια

Σε χρόνο παράλληλο με την επίσκεψη του κλιμακίου της Eurostat, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει το ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία θα μετονομαστεί σε Εθνική Στατιστική Αρχή και από Γενική Γραμματεία υπαγόμενη στο υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το εννεαμελές διοικητικό της συμβούλιο θα ορίζεται όσον αφορά στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο από τον υπουργό Οικονομικών (με προϋποθέσεις εμπειρίας και διδακτορικών) και τα υπόλοιπα μέλη θα προτείνονται από φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΣΕΕ αλλά και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία. Το διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνεται από τη Βουλή και η θητεία του θα είναι τετραετής.

Το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο δόθηκε για διαβούλευση στους εργαζομένους και έγινε αποδεκτό κάθε άλλο παρά με ενθουσιασμό. Οι εργαζόμενοι απειλούν ευθέως με κινητοποιήσεις, όπως έκαναν άλλωστε και το 2003, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης είχε επιχειρήσει επίσης ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ. Το αποτέλεσμα ήταν δύο μήνες απεργία, που σήμαινε δύο μήνες στα τυφλά για την ελληνική οικονομία χωρίς το παραμικρό στατιστικό στοιχείο και εντέλει υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

Το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ και ο φόβος απώλειάς τους αν η γενική γραμματεία γίνει ΝΠΔΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v