Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών

Γιατί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από Κύπρου και Alpha η αγορά ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της για τον τραπεζικό κλάδο - Αντίθετα, κρατά "μικρό καλάθι" για τα μερίσματα του 2010...

Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών
Γιατί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από Κύπρου και Alpha Bank  η αγορά ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της για τον τραπεζικό κλάδο - Αντίθετα, κρατά "μικρό καλάθι" για τα μερίσματα του 2010…

Η σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Alpha Bank ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και για το ύψος των επιδόσεων των υπόλοιπων τραπεζών που θα ανακοινωθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη, καθώς τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών: καλύτερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, υψηλά κέρδη από συναλλαγές, αλλά παράλληλα μείωση στο ύψος των προβλέψεων και "γερό ψαλίδι" στα έξοδα ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος.

Από την επόμενη κιόλας μέρα καλλιεργήθηκε έντονη φημολογία ότι και οι επιδόσεις των αποτελεσμάτων της Alpha Bank θα ξεπερνούσαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Πέραν όμως των φημών, χαρακτηριστική ήταν την Παρασκευή και η έκθεση της Marfin Analysis για την Alpha, με τίτλο "Άλλη μία θετική έκπληξη;".

Συγκεκριμένα, ο ελληνικός οίκος είχε προβλέψει καθαρά κέρδη 111,7 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας όμως ότι "διαπιστώνουμε πιθανότητα ανώτερων επιδόσεων τόσο για το τρίτο τρίμηνο του 2009 όσο και για τα επόμενα χρόνια"….

Σήμερα το πρωί οι φήμες της αγοράς και οι εκτιμήσεις της Marfin Analysis επιβεβαιώθηκαν, με την Alpha να εμφανίζειένα γερό σετ αποτελεσμάτων, με ανάλογα χαρακτηριστικά με αυτά της Τράπεζας Κύπρου.

Συγκεκριμένα, για το γ΄ τρίμηνο η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη 130 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 344,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39,3% σε ετήσια βάση.

Έπειτα από όλα αυτά, το "μπαλάκι" τώρα πηγαίνει στις άλλες μεγάλες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular), όπου όμως ο πήχης των προσδοκιών έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

"Για να τα κατάφεραν τόσο καλά οι δύο πρώτες τράπεζες, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι λίγο-πολύ ανάλογα αποτελέσματα θα έχουμε και στις υπόλοιπες", δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Το κλίμα αυτό που δημιουργείται αποτελεί φυσικά στήριγμα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, το οποίο όμως έρχεται σε μια "ομιχλώδη" περίοδο, όπου οι μετοχές έχουν καταγράψει πολύμηνο ανοδικό ράλι, η συνέχιση της διεθνούς χρηματιστηριακής ανόδου αμφισβητείται και η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από έντονα προβλήματα. Επίσης, έρχεται σε μια περίοδο όπου η Alpha Bank δρομολογεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο την άντληση κάτι λιγότερου του 1 δισ. ευρώ.

"Μικρό καλάθι" για… μερίσματα

Η μη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες φαίνεται να είναι ένα σαφώς πιθανό σενάριο και κατά το 2010. Ακόμη όμως και στην περίπτωση όπου διανεμηθούν κάποια μερίσματα, αυτά αναμένεται να είναι σαφώς περιορισμένα…

Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Ελλάδος -ακολουθώντας παρόμοια πολιτική με τις υπόλοιπες "συναδέλφους" της στην ευρωζώνη- έχει διαμηνύσει στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση…

Ενδεικτική για το θέμα ήταν η απάντηση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέα Ηλιάδη, σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε:

"Πράγματι, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, έτσι και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μας συνέστησε αυτοσυγκράτηση στο θέμα του μερίσματος. Εμείς, από την πλευρά μας -και παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε υψηλή ρευστότητα-, συμμορφωθήκαμε με τη σχετική υπόδειξη και κινηθήκαμε στο πλαίσιο αυτής" (η τράπεζα αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή).

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στο οπλοστάσιο του κ. Ανδρέα Ηλιάδη για τη διανομή αυτού του προμερίσματος υπάρχουν και μερικά σημαντικά επιχειρήματα, που όμως δεν τα διαθέτουν οι ελληνικοί όμιλοι:

Πρώτον, η Τράπεζα Κύπρου (όπως και οι υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες, π.χ. Marfin Popular Bank) δεν έχει ενταχθεί σε κανένα κρατικό μέτρο στήριξης.

Δεύτερον, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μερίσματος θα επιστρέψει τελικά στο ταμείο του Συγκροτήματος, μέσω του σχεδίου επανεπένδυσης των μερισμάτων που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στη Μεγαλόνησο.

Και τρίτον, μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων κατέχουν μετοχές της, με αποτέλεσμα σε περίπτωση διανομής μηδενικού μερίσματος να προκληθούν κάποιες παρενέργειες στην οικονομία γενικότερα.

Όσον αφορά στα της Ελλάδας, κάποιος θα μπορούσε να εικάσει ότι τράπεζες που ολοκλήρωσαν (π.χ. Εθνική) ή θα ολοκληρώσουν προσεχώς (Alpha Bank) αυξήσεις κεφαλαίου έχουν ένα επιχείρημα παραπάνω για να μοιράσουν κάτι στους μετόχους τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης ήθελε και πέρυσι να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της, άρα προφανώς θα έχει κατ’ αρχάς τη θέληση να το πράξει και φέτος.

Στη Eurobank επιπλέον το μεγάλο ποσοστό που κατέχει ο όμιλος Λάτση αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη διανομή μερίσματος.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Γιατί πέρα από τις υποδείξεις της Τραπέζης της Ελλάδος υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που προκαλούν επιπρόσθετα "νέφη" στην όλη υπόθεση, όπως:

Α. Η έκτακτη εισφορά την οποία θα καταβάλουν οι τράπεζες και με δεδομένο ότι θα αφορά στο 10% των κερδών του 2008 ουσιαστικά θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στα κέρδη του 2009, καθώς αυτά θα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Β. Το νέο φορολογικό καθεστώς που φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί και θα εντάσσει το εισόδημα από μερίσματα στη φορολογική κλίμακα (θα αυξηθεί η επιβάρυνση των ιδιωτών μετόχων που έχουν υψηλά εισοδήματα).

Γ. Η επιλογή ορισμένων τραπεζών να αποπληρώσουν τον Ιούνιο (η ΤτΕ δεν θα δεχτεί επιστροφή πριν από τότε) τα κεφάλαια που είχαν λάβει ως κρατική ενίσχυση μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Δ. Με δεδομένη την κόντρα κυβέρνησης - τραπεζιτών για σειρά θέματα, το σενάριο διανομής υψηλών μερισμάτων από τις τράπεζες θα μπορούσε να εγείρει πολιτικές συζητήσεις, ιδίως στην περίπτωση όπου στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v