Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Υπέρ του διαλόγου με την OTOE

Σε διάλογο καλεί τους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, για τις διαπραγματεύσεις υπογραφής των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων, για το 2010. Σηματοδοτεί αλλαγή στάσης των τραπεζών.

Σε διάλογο καλεί τους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων, για το 2010.

Η επιστολή, που θεωρείται ότι σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης των τραπεζών, αναφέρει πως με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες της χώρας τα προβλήματα στις σχέσεις με την ΟΤΟΕ είναι επιζήμια για όλους.

Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Eurobank τόνιζαν στο euro2day.gr πως η επιστολή που απέστειλε ο κ. Νανόπουλος προς το προεδρείο της ΟΤΟΕ είναι το πρώτο βήμα ένδειξης καλής θέλησης, έτσι ώστε να μην οξυνθούν τα προβλήματα μεταξύ της ΟΤΟΕ και των διοικήσεων των τραπεζών.

"Το ζητούμενο είναι η επίτευξη της ισορροπίας στις σχέσεις ΟΤΟΕ - τραπεζιτών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν ασφάλεια και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

H επιστολή Νανόπουλου εμφανίζεται να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, την οποία ως πρόεδρος της εξέφραζε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου, καθώς οι τράπεζες είχαν ταχθεί υπέρ των μεμονωμένων επιχειρησιακών συμβάσεων.

Δεδομένου όμως ότι υπήρξε προκαταβολικά ενημέρωση των υπόλοιπων τραπεζιτών για την κίνηση που θα κάνει ο κ. Νανόπουλος, χωρίς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day, να υπάρξουν διαφωνίες, φαίνεται να σηματοδοτείται ευρύτερη αλλαγή στάσης που θα εκφραστεί και απο την ΕΕΤ.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ουδόλως αλλάζει τη θέση των τραπεζών ότι η ένωση δεν είναι εργοδοτικό όργανο (όπως άλλωστε αναφέρει και το καταστατικό της) και άρα δεν ακυρώνει τις προσφυγές που έχουν γίνει κατά της διαιτησίας του ΟΜΕΔ για το 2008 και το 2009, προσφυγές που δεν έχουν ως επίκεντρο τις αυξήσεις (με τις οποίες δεν διαφωνούν επί της ουσίας οι τραπεζίτες), αλλά με το γεγονός ότι αν τις αποδεχτούν αποδέχονται και ότι η ΕΕΤ είναι συνδικαλιστικό όργανο, γεγονός που καμία τράπεζα δεν αποδέχεται.

Το θέμα των τραπεζικών συμβάσεων αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ με σχετική επιστολή προς τη ΔΟΕ ο υπουργός εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τη ΔΟΕ για την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα. 

Όπως αναφέρει, η νέα κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των συλλογικών συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι σε καμία απο τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι συμβαλλόμενος η ΕΕΤ. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, η συλλογική σύμβαση προκύπτει όταν εκπρόσωποι τραπεζών που εκπροσωπούν το 70% του συστήματος συμφωνήσουν με την ΟΤΟΕ αυτά που θα συμφωνήσουν ισχύουν για το 100% των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, αρχής γενομένης από το 2008, οι τραπεζίτες θεώρησαν πως για λόγους ανταγωνισμού ήταν καλύτερο κάθε τράπεζα να διαπραγματεύεται μόνη με τους εργαζομένους της κι όχι συνολικά σε συνεργασία με άλλες.

Και προέκυψε η κόντρα με την ΟΤΟΕ, η οποία προσέφυγε μονομερώς στη διαιτησία.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v