Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «παίζει» τώρα με τις εταιρίες ακινήτων

Παρ' όλη την καλή πορεία που παρουσίασαν στο 12μηνο οι μετοχές των εισηγμένων εταιριών ΑΕΕΑΠ, δημιουργούνται ερωτήματα για το αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν «συγκινήσεις»,  λόγω των φόβων για πιέσεις στα ενοίκια.

Τι «παίζει» τώρα με τις εταιρίες ακινήτων
H Lamda Development έχει εντυπωσιάσει στο ταμπλό της Σοφοκλέους, καθώς κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει σημειώσει κέρδη γύρω στο 110%, τριπλάσια ή και τετραπλάσια π.χ. από εκείνα των τραπεζών!

Η συγγενής Eurobank Properties την ίδια χρονική περίοδο έχει αποφέρει ένα πολύ αξιόλογο +55%, πέρα από το μέρισμα που διένειμε στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Και η Trastor ΑΕΕΑΠ, που είχε επιδείξει ισχυρή άμυνα στο παρελθόν, απέβη και αυτή κερδοφόρος για τους επενδυτές αφού το τελευταίο δωδεκάμηνο κέρδισε στο ταμπλό 22% και η επίδοση αυτή ξεπερνά το 30% αν συνεκτιμήσει κάποιος και το «παχυλό» μέρισμα του 0,13 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι κατά πόσον οι μετοχές αυτές είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν «συγκινήσεις» και στο μέλλον, ιδίως σε μια περίοδο όπου ακούγονται πολλά περί πιέσεων για μειώσεις στα ενοίκια ή περί φόβου δεύτερης ύφεσης στον κλάδο του εμπορίου, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επί των τιμών στα εμπορικά ακίνητα.

Πέραν αυτών, ανησυχία υπάρχει και για το θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων στις ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties και Trastor), ιδίως στην περίπτωση όπου οι μετοχές του κλάδου δεν εξαιρεθούν από τη συνολική ένταξη των μερισμάτων στις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Παράγοντες του κλάδου -παρά το γεγονός πως παραδέχονται τις δυσκολίες που εξακολουθεί να εμφανίζει η εγχώρια αγορά ακινήτων- δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον των μετοχών στη Σοφοκλέους, επισημαίνοντας ότι οι εισηγμένες στο Χ.Α. εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους (NAV) και απλώς η άνοδος στο ταμπλό μετρίασε το ύψος του discount που είχε φτάσει σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα.
 
Στην περίπτωση λ.χ. της Lamda Development, το discount κάποια στιγμή είχε ξεπεράσει το 60%, ενώ σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 30%. Θετικό επίσης για τις μετοχές του κλάδου είναι ότι τους τελευταίους μήνες είδαμε τα discounts του κλάδου «να κλείνουν» στην Ευρώπη και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να μετατρέπονται και σε premium.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του σχετικού πίνακα και με τις τιμές της 30ής Οκτωβρίου, οι ΑΕΕΑΠ της Βρετανίας διαπραγματεύονται τώρα με premium έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους (NAV), στη Γαλλία το μέσο discount εξαφανίστηκε, ενώ αντίθετα σε υψηλά επίπεδα παραμένει τόσο στην Ελλάδα (29%) όσο και στη Γερμανία (41%).

Οι εταιρείες

* Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η έκθεση της HSBC για τη Lamda Development («overweight», τιμή-στόχος τα 9,6 ευρώ) όχι τόσο γι’ αυτά που αφορούν στην εισηγμένη της Σοφοκλέους όσο για εκείνα που αναφέρονται στις θετικές προβλέψεις του διεθνούς οίκου σχετικά με την πορεία των τιμών των εμπορικών ακινήτων από το 2010 και μετά.

«Πιστεύουμε ότι μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2009 σημειώθηκε η κορυφή του τρέχοντος ανοδικού κύκλου στα yields σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα», αναφέρει η HSBC...

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και άλλων αναλυτών: «Τα yields των ποιοτικών γραφείων στην Αθήνα δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί, αφού ακολούθησαν ανοδική τροχιά από τις αρχές του 2008» αναφέρεται στον τίτλο της Πειραιώς Χρηματιστηριακής για την εταιρεία Trastor.

Σύμφωνα με τους Colliers, τα ενοίκια στα γραφεία έχουν πέσει κατά 5,5% μέσα στο τρίτο τρίμηνο και υπάρχει τάση των ενοικιαστών να πιέζουν για επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων. «Συνολικά, τα yields στα ποιοτικά γραφεία έχουν σταθεροποιηθεί κατά μέσο όρο στο 7%, σε σύγκριση με το 5,9% που επικρατούσε στις αρχές του 2008», αναφέρει ο οίκος. 

* Με σημαντικό discount διαπραγματεύεται και η Eurobank Properties, καθώς η κεφαλαιοποίησή της στα τέλη Οκτωβρίου ανερχόταν στα 522,7 εκατ. και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της στις 30/9/2009 στα 730,9 εκατ. ευρώ (28,5%).

Πέραν αυτού, το θετικό για την εταιρεία είναι η ταμειακή της δυνατότητα να εκμεταλλεύεται όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αγορά, αφού στις 30/9 διέθετε ταμείο 162,5 εκατ. ευρώ (παράλληλα και σύνολο δανείων 76,5 εκατ.).

Ενδεικτική άλλωστε είναι η πρόσφατη κίνηση της εισηγμένης να διαθέσει 46 εκατ. ευρώ για την αγορά τριών ακινήτων, τα οποία νοικιάζονται στην Praktiker, με καθαρή μισθωτική απόδοση 8,3%. Δηλαδή, όταν τα τραπεζικά επιτόκια των δεσμευμένων καταθέσεων βρίσκονται χαμηλότερα του 2,5%, η μέση απόδοση των ακινήτων της ΕΥΠΡΟ υπερβαίνει πλέον το 7%, και μάλιστα με ανοδικές τάσεις...
 
Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κινήσεις εφόσον προκύψουν οι κατάλληλες ευκαιρίες, αφού όχι μόνο υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα αλλά και γιατί η εισηγμένη έχει προσκαλέσει σε γενική συνέλευση τους μετόχους της με στόχο την έκδοση ομολογιακού δανείου. Με βάση το περυσινό μέρισμα του 0,52 ευρώ (οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων λένε ότι δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά), η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται στο 6,1%. 

*  Η Trastor ΑΕΕΑΠ διαπραγματευόταν στο τέλος Οκτωβρίου με κεφαλαιοποίηση 81,8 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά του στις 30/9/2009 ανέρχονταν στα 112,8 εκατ. ευρώ (discount 27,5%). Ακόμη και αν το περυσινό μέρισμα των 13 λεπτών μειωθεί για να τονωθεί η δυνατότητα επενδύσεων (στις 30/9 μηδενικός δανεισμός και ταμείο 16,88 εκατ. ευρώ), η μερισματική απόδοση θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
 
Σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, για την επόμενη διετία προβλέπεται η διανομή μερίσματος ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία εξετάζει πολλά σχέδια για την ανάπτυξη των εργασιών της και αναμένεται να έχουμε περισσότερες εξελίξεις επί του θέματος μέσα στο 2010.

* Αναδημοσίευση από το 607ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 6 - 10 Νοεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v