Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Μπλόκο στα "όργια" υπερτιμολογήσεων

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η "φάμπρικα" υπερτιμολογήσεων σε εξοπλισμό - αναλώσιμα. Τι θα γίνει με φάρμακα-τρόφιμα. Τα τιμολόγια των ενδοομιλικών συναλλαγών έως τον καταναλωτή θα ζητά το Δημόσιο.

Υγεία: Μπλόκο στα όργια υπερτιμολογήσεων
Τιμολόγια για όλες τις συναλλαγές που έχουν μεσολαβήσει μέχρι να φτάσει στον Έλληνα καταναλωτή προϊόν πολυεθνικής εταιρίας θα ζητά το Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το όργιο υπερτιμολογήσεων στον ιατρικό εξοπλισμό, να μειώσει τις τιμές σε
τρόφιμα - καταναλωτικά είδη και φάρμακα και να συγκεντρώσει έσοδα που φοροδιαφεύγουν.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής αποφασίστηκε να δρομολογηθεί ο μηχανισμός διενέργειας ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τις προμήθειες των νοσοκομείων, για την πραγματοποίηση προμηθειών για φάρμακα και την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Το βασικό μέτρο που συζητήθηκε ήταν η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που ψηφίστηκε προ μερικών μηνών.

Ο νόμος αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο σχετικής οδηγίας του ΟΟΣΑ, αλλά η εφαρμογή του ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου αποτελεί η εφαρμογή του transfer pricing, η παρακολούθηση δηλαδή της τιμολόγησης ενός προϊόντος στις ενδοομιλικές συναλλαγές, που διενεργούνται μέχρι αυτό να φτάσει στον καταναλωτή.

Οι πολυεθνικές θα υποχρεούνται να καταθέτουν όλα τα τιμολόγια που συνόδευσαν την παρτίδα του προϊόντος από την παραγωγή και μέχρι να φτάσει στο ράφι. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί όργιο υπερτιμολογήσεων ιδιαίτερα στις κατηγορίες του ιατρικού εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών (μπαλονάκια, λοιπά υλικά μεταμοσχεύσεων κ.ά.) μέχρι το προϊόν να πουληθεί στην εν Ελλάδι θυγατρική της πολυεθνικής.

Έτσι, το προϊόν φθάνει έως και 50% ακριβότερο στην Ελλάδα σε σχέση με την αρχική του τιμή, ενώ το Δημόσιο χάνει έσοδα καθώς το κέρδος των υπερτιμολογήσεων κλειδώνει για τις πολυεθνικές σε άλλες χώρες.

Σήμερα η συνήθης πρακτική για ιατρικό εξοπλισμό ή αναλώσιμα είδη νοσοκομείων, που παράγονται από πολυεθνικές και εισάγονται στη χώρα μας από θυγατρικές ή από αντιπροσώπους τους, είναι να φτάνουν στην Ελλάδα μέσω της… Κύπρου.

Η πολυεθνική τιμολογεί το προϊόν, για παράδειγμα, στα 100 ευρώ και εν συνεχεία το πωλεί σε θυγατρική της που συνήθως εδρεύει σε χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (Κύπρος, Λουξεμβούργο κ.ά.). Η τελευταία το πουλά στην ελληνική θυγατρική στα 120 - 140 ευρώ. Έτσι στην Ελλάδα το προϊόν φθάνει στα 120 - 140 ευρώ, ενώ το κέρδος για την πολυεθνική έχει κλειδώσει στην Κύπρο όπου και φορολογείται με συντελεστή 10% !

Το θέμα αφορά όμως και στους κλάδους των τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών όπου παρατηρούνται υπερτιμολογήσεις της τάξης του 10% ως προς τις τιμές στις οποίες πωλούν οι ίδιες πολυεθνικές τα προϊόντα τους σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί ως αντιπολίτευση ότι θα βάλει τέρμα στην πλασματική εμφάνιση χαμηλών κερδών από θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει έτι περαιτέρω το νεότευκτο θεσμικό πλαίσιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η πιστή εφαρμογή της οδηγίας του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους από τις φορολογικές υπηρεσίες και τα μέτρα διαφάνειας στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ενώ θα αυξήσει και τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v