Πάγωμα παροχών - φοροκαταιγίδα από την κυβέρνηση

Άνοιγμα Ασφαλιστικού, αύξηση φόρων σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, πάγωμα ΕΚΑΣ και επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ανοιχτή η αύξηση σε καύσιμα, αντικειμενικές αξίες. Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Πάγωμα παροχών - φοροκαταιγίδα από την κυβέρνηση
Άνοιγμα του Ασφαλιστικού, εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις μισθών και συντάξεων κατά 1,5%, αύξηση φόρων σε τσιγάρα και ποτά σε ποσοστό 10%, πάγωμα του ΕΚΑΣ και διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 40% ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών, νέων προσαρμογών στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, απέκλεισε την πιθανότητα αύξησης της φορολογίας των τόκων και προανήγγειλε κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροαπαλλαγών αλλά και της αυτοτελούς φορολόγησης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση για καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, όπως και για αύξηση ή διεύρυνση του ΕΚΑΣ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός.

Ειδικά για το ΕΚΑΣ, ανέφερε πως "είναι προγραμματική μας δέσμευση, θα δούμε κατά πόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα".

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για το οποίο προβλέπονται μηδενικοί πόροι το 2010.

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν κλείνει ποτέ, υπάρχουν τεράστιες υπερβάσεις στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες οφείλονται σε κατάρρευση των εισπρακτικών μηχανισμών, και σημείωσε: "Έχουμε βόμβα αυξήσεων. Αν δεν ελεγχθεί το σύστημα και δεν αναταχθεί το θέμα των εισφορών, τότε το σύστημα δεν είναι βιώσιμο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v