Μίχαλος: Να διερευνηθεί η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco

Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά από συνάντηση με τους εργαζομένους.

Μίχαλος: Να διερευνηθεί η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco
Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά από συνάντηση με τους εργαζομένους.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε κυβέρνηση και εργαζομένους να ξεκινήσουν επί της ουσίας διάλογο, με προϋπόθεση την διακοπή της απεργιακής κινητοποίησης.

Ειδικότερα, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της λειτουργίας του λιμανιού του Πειραιά, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το ΕΒΕΑ για μια ακόμη φορά ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει με τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την εθνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την ανυπαρξία ουσιαστικού αποτελέσματος από το διάλογο που είχε εξαγγείλει προ δεκαπενθημέρου η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι, ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, συναντήθηκα μαζί τους, ενώ ζήτησα συνάντηση και με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού.

Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, για να αρχίσει επί της ουσίας ο διάλογος, έστω και τώρα, είναι να σταματήσει η απεργιακή κινητοποίηση και να σταματήσουν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και εργαζόμενοι στο λιμάνι, να τηρούν αδιάλλακτη θέση ο καθένας από την πλευρά του, που κάνει αδύνατη την επικοινωνία μεταξύ τους.

Η σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς αποτελεί διεθνή συμφωνία κυρωμένη από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να διερευνήσει τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που επί της ουσίας δεν έχουν καμία σχέση με την ανάδοχο κινεζική εταιρία και αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οφείλει να διασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, εθελουσίας εξόδου και απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει απαθής την καταστροφή του εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση αλλά και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, και αναμένει, ως το τέλος της εβδομάδας, λύση στο πρόβλημα, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη ενέργεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v