Αντιδρούν ΔΝΕ-ΕΣΕΕ στο νέο κλείσιμο του λιμανιού

Για απαξίωση του λιμανιού του Πειραιά κάνει λόγο η Διεθνής Ναυτική Ένωση, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απευθύνει ύστατη έκκληση για εξεύρεση λύσης. Στο πλευρό της ΟΜΥΛΕ η ΓΣΕΕ.

Αντιδρούν ΔΝΕ-ΕΣΕΕ στο νέο κλείσιμο του λιμανιού
Για απαξίωση του λιμανιού του Πειραιά κάνει λόγο η Διεθνής Ναυτική Ένωση, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απευθύνει ύστατη έκκληση για εξεύρεση λύσης.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση σύσκεψης των τεσσάρων εμπλεκόμενων μερών (υπουργείου, διοίκησης ΟΛΠ, εκπροσώπων εργαζομένων ΟΛΠ και των χρηστών των υπηρεσιών του ΟΛΠ). 

Σε δηλώσεις της από το Greek Shipping Summit, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη τόνισε: "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι και να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν έγιναν πριν πέντε, τέσσερα ή τρία χρόνια. Πρέπει να κοιτάξουμε, με αυτοπεποίθηση μπροστά και να επιλύσουμε προβλήματα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αντί να δημιουργούμε νέα".

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ κατέβηκαν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία, αρχής γενομένης από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, ζητώντας να μην γίνει η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην κινεζική Cosco. 

Την Τετάρτη 4/11/2009 θα συνεδριάσουν εκ νέου τα Δ.Σ της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και της Ένωσης Λιμενεργατών.

ΔΝΕ: Έχει πλέον απωλεσθεί κάθε μέτρο και κάθε λογική

Μετά και την νέα κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΜΥΛΕ και των Λιμενεργατών στο εμπορικό τμήμα του λιμένα Πειραιώς, η Διοίκηση της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως μεταφέροντας την οργή και αγανάκτηση των Εταιρειών – Μελών της που αποτελούν τους Χρήστες του εμπορικού λιμένα, επισημαίνει ότι έχει πλέον απωλεσθεί κάθε μέτρο και κάθε λογική στην διελκυστίνδα μεταξύ συνδικαλιστικών συμπεριφορών και κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Εξ αιτίας των απεργιών αυτών οι οποίες αποτελούν συνέχεια των επί 14μηνο κινητοποιήσεων των εργαζομένων, το εμπορικό τμήμα του λιμένα Πειραιώς έχει πλέον απαξιωθεί, οι μεγάλες Ναυτιλιακές Εταιρείες έχουν ήδη προβεί σε ευρύτατους αναπροσδιορισμούς των προσεγγίσεων των πλοίων τους, αφήνοντας εκτός τον Πειραιά, η δε διαμορφωθείσα κατάσταση εις βάρος του πρώτου λιμένα της Χώρας πολύ δύσκολα μπορεί πλέον να αντιστραφεί.

Επισημαίνεται εξ άλλου, ότι το αντικείμενο εργασίας του Κλάδου μας έχει πλέον χαθεί, και ως αναπόφευκτη συνέπεια συμπαρασύρει την ραγδαία συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, ακόμα και σε ικανό αριθμό παραπλήσιων προς τον Ναυτιλιακό Κλάδο επιχειρήσεων.

Η Διοίκηση της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως απευθύνει ύστατη έκκληση προς κάθε κατεύθυνση ώστε, αφ’ ενός μεν από πλευράς Βασικού Μετόχου του ΟΛΠ.ΑΕ να επιδειχθεί η απαιτούμενη ιδιαίτερη προσοχή σε μία αγορά που οδηγείται σε καταστροφή και να τηρηθεί η νομιμότητα, αφ’ ετέρου δε από πλευράς απεργών να επικρατήσει η λογική και να σταματήσουν οι ανούσιες συνδικαλιστικές συμπεριφορές του παρελθόντος, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στο λιμάνι και η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς εν όψει μάλιστα της εορταστικής περιόδου.

ΕΣΕΕ: Ζητά κατεπείγουσα σύγκληση σύσκεψης

Για μία ακόμη φορά ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ευρίσκεται σε αναταραχή λόγω της αιφνίδιας εξαγγελίας κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Η εν λόγω απόφαση, σε μεγάλο βαθμό, αγνοεί τις ανάγκες των χρηστών-πελατών των λιμενικών υπηρεσιών, θέτοντας υπό σοβαρή διακύβευση την ομαλή τους λειτουργία. Επιπρόσθετα καταδεικνύει και μία έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία, η οποία υποχρεώνεται για άλλη μία φορά να εναρμονίσει τις απαιτήσεις αλλά και τις λειτουργίες της με τις μικρό-συντεχνιακές νοοτροπίες και λογικές ενός τμήματος «υπηρετών της κοινής ωφέλειας».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με σημερινή της επιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη πρότεινε την κατεπείγουσα σύγκληση σύσκεψης των τεσσάρων εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή:

1. του Υπουργείου ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, κύριου μετόχου της ΟΛΠ Α.Ε
2. της Διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε
3. των εκπροσώπων των εργαζομένων στην ΟΛΠ Α.Ε και
4. των χρηστών των υπηρεσιών της ΟΛΠ Α.Ε.

Η ΕΣΕΕ ως κύριος εκπρόσωπος του συνόλου του Ελληνικού Εμπορίου – εισαγωγικού και εξαγωγικού – θέτει στην διάθεση της Υπουργού τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να υπερκεραστεί η νέα κρίση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στην δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε μία μέρα.

Στο πλευρό της ΟΜΥΛΕ η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την υποστήριξή της στον αγώνα και στα αιτήματα της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας) και των λιμενεργατών.

Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε επαρκώς το χρόνο αναστολής των απεργιών για να προωθήσει λύσεις στα αιτήματα της ΟΜΥΛΕ, για αυτό και οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Επιβάλλεται και απαιτείται να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις με την COSCO στη βάση των προτάσεων της ΟΜΥΛΕ για το αναπτυξιακό μέλλον του λιμανιού Πειραιά, το ρόλο του Δημοσίου και για την εργασιακή συνέχεια με πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων.

Κυρίως πρέπει να αναθεωρηθεί η κατάπτυστη συνοδευτική συμφωνία της σύμβασης για τις φορολογικές εξυπηρετήσεις της κινέζικης COSCO.

Ο αγώνας των εργαζομένων στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζομένων για αυτό έχει τη στήριξή μας και πρέπει να δικαιωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.


ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει η συζήτηση για τη σύμβαση με Cosco

Συνέντευξη τύπου με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά παρέθεσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και οι Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β’ Πειραιά και Θοδ. Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά: 

1) Να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Cosco.

2) Να μην εγκατασταθεί η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά μέχρις ότου τελεσφορήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

3) Να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα των λιμενεργατών.

4) Να ανοίξει η συζήτηση για το περιεχόμενο της σύμβασης.

"Γιατί μόνο έτσι θα γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη ότι η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος περνάει μονάχα μέσα από την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και βέβαια από την ακύρωση της απαράδεκτης σύμβασης παραχώρησης", τόνισε ο κ. Τσίπρας. . 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v