Δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες

Κόβεται στις πρώτες κοινοτικές εξετάσεις η ελληνική οικονομία καθώς στο πρώτο εξάμηνο της επιτήρησης πιστοποιείται πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός που θα οδηγήσει σε έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης κοντά στα 29 δισ. ευρώ.

Δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες
Κόβεται στις πρώτες κοινοτικές εξετάσεις η ελληνική οικονομία καθώς στο πρώτο εξάμηνο της επιτήρησης πιστοποιείται πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός που θα οδηγήσει σε έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης κοντά στα 29 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και όχι 12,691 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε σήμερα στον Χ. Αλμούνια την επιστολή με την οποία περιγράφονται τα μέτρα που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και η αποτελεσματικότητά τους.

Με το πακέτο έκτακτων μέτρων, η κυβέρνηση της ΝΔ στόχευε σε έσοδα 4,058 δισ. ευρώ. Από αυτά θα εισπραχθούν τελικά μόλις 2,324 δισ. ευρώ καθώς μόνο η ακύρωση της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων αφαιρεί 1,150 δισ. ευρώ, εξαιτίας της παραμονής του ιδίου καθεστώτος στη φορολόγηση των κερδών από λαχεία χάνονται 180 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας θα αποδώσει 25 και όχι 140 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί κ.α.

Εξαιτίας των αποκλίσεων αυτών αλλά κυρίως λόγω των επιπτώσεων οικονομικού και εκλογικού κύκλου, όπως άλλωστε και του γεγονότος ότι δεν εγγράφονταν στον προϋπολογισμό σωρεία υποχρεώσεων του κράτους προς τους προμηθευτές του, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα κλείσει στο τέλος του έτους στα 28,947 δισ. ευρώ με υπερβάσεις δαπανών 4 δισ. ευρώ και υστέρηση εσόδων 10 δισ.

Με την επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύεται για επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2010, για αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων αλλά και για την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v