Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η έκτακτη εισφορά

Συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση του ιδιώτη Θεόδωρου Σκούζου με την οποία ζητείται η αναστολή του μέτρου της έκτακτης εισφοράς.

Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η έκτακτη εισφορά
Συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση του ιδιώτη Στέλιου Χαραμή με την οποία ζητείται η αναστολή του μέτρου της έκτακτης εισφοράς.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο για τις μαζικές αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια κατά του φοροεισπρακτικού μέτρου.

Η αγωγή συζητήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του Δημοσίου γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Κατά την συζήτηση οι συνήγοροι του αιτούντος υποστήριξαν ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματικό και επικαλέστηκαν απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 1995 σύμφωνα με την οποία η επιβολή φόρου αναδρομικά είναι αντισυνταγματική.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις παρά μόνο προσωρινές διαταγές επί του θέματος. Σύμφωνα με αυτές είχε κριθεί ως μη προδήλως βάσιμη η προσφυγή κατά του μέτρου της έκτακτης εισφοράς.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά είχε απορρίψει την αίτηση για αναστολή της εκτέλεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος με το εξής σκεπτικό:

Ο αιτών ζητεί την αναστολή εκτέλεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος επικαλούμενος πρόδηλη βασιμότητα της προσφυγής του.

Σε αντίκρουση, το Ελληνικό Δημόσιο υποστηρίζει ότι η ασκηθείσα προσφυγή δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη ενόψει και της επιβολής της ένδικης εισφοράς η οποία (κατά τον ισχυρισμό του) δεν συνιστά αναδρομικό οικονομικό βάρος απαγορευμένο από το Σύνταγμα αλλά έκτακτη επιβάρυνση επιβαλλόμενη στα οικονομικώς ισχυρότερα πρόσωπα, με κριτήριο και βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους κατά το οικονομικό έτος 2008, ενώ γεννώνται ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής νομικών διατάξεων για τα οποία δεν υπάρχει αδιάσπαστη νομολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v