Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Στο μικροσκόπιο καταγγελίες για ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ

Σειρά καταγγελίες που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο καιρό στις υπηρεσίες ,της υποχρεώθηκε να εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΔΕΣΜΗΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΡΑΕ: Στο μικροσκόπιο καταγγελίες για ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ
Σειρά καταγγελίες που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο καιρό στις υπηρεσίες της υποχρεώθηκε να εξετάσει η ΡΑΕ. Με αυτές κατηγορούνται τόσο η ΔΕΗ για χειραγώγηση της χονδρεμπορικής αγοράς όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ για μη τήρηση των κωδίκων συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρχικά ο ΔΕΣΜΗΕ υποχρεούται να δημοσιοποιεί στο επίσημό του site τον έλεγχο της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος, και αυτό αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, ελέγχονται και οι υπόλοιπες καταγγελίες που αφορούν στην εκχώρηση δικαιωμάτων κατά τους μηνιαίους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για τη χρήση των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας, καθώς και συστηματικές παραβιάσεις του κώδικα διαχείρισης του συστήματος και των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Σίμος Σιμόπουλος, που μίλησε στο euro2day, ανέφερε ότι στην ολομέλεια της Αρχής, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση το πόρισμα για τη χρήση των νερών από τη ΔΕΗ και τον συναφή έλεγχο του ΔΕΣΜΗΕ. Η ΡΑΕ, όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, αμέσως μετά την πρώτη σχετική επιστολή που δέχθηκε πριν από έναν μήνα περίπου από την EGL Hellas, θυγατρική εταιρία του ελβετικού EGL Group, κάλεσε σε ακρόαση τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ και αμέσως ξεκίνησε και η έρευνα από τις υπηρεσίες της των σχετικών στοιχείων.

Η EGL Hellas έχει αποστείλει έως τώρα συνολικά τέσσερις επιστολές προς τη ΡΑΕ, με κοινοποίηση, στο αρμόδιο υπουργείο, στον ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ, αλλά και συμμετέχοντες στην αγορά, στις οποίες καταθέτει τις απόψεις της για την υφιστάμενη κατάσταση στην ηλεκτρική αγορά, επισημαίνει ορισμένες δυσλειτουργίες και ζητά την άμεση παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εντός των οποίων καλούνται να δραστηριοποιηθούν όλοι οι ενεργειακοί παίκτες, εγχώριοι και ξένοι.

Κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί η πολιτική του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ΡΑΕ να καλείται να αναδείξει τον ρόλο της για την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στα θέματα που επισημαίνει η EGL Hellas συμπεριλαμβάνονται η χρήση των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ για τη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος, η εκχώρηση δικαιωμάτων κατά τους μηνιαίους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για τη χρήση των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας, καθώς και συστηματικές παραβιάσεις του κώδικα διαχείρισης του συστήματος και των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των νερών από τη ΔΕΗ, η EGL υποστηρίζει ότι ενώ στον κώδικα προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση υποχρεωτική λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων για λόγους ύδρευσης, άρδευσης και αποφυγής υπερχειλίσεων, η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια δηλώνει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή των νερών ως υποχρεωτική, ενώ σύμφωνα με ρητές διατάξεις αυτό θα έπρεπε να γίνεται ελεγχόμενα, βάσει τεκμηριωμένου, δημοσιοποιούμενου και μη τροποποιούμενου προγραμματισμού.

Η λειτουργία αυτή, κατά την EGL Hellas, επηρεάζει σημαντικά την αγορά, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες ποσότητες προσφέρονται με μηδενική τιμή, με συνέπεια να ελέγχονται πλήρως σήμερα οι τιμές της χονδρεμπορίας.

Επ’ αυτού ο κ. Σιμόπουλος, μιλώντας στο euro2day, υποστήριξε ότι από το διαθέσιμο υλικό που έχει στα χέρια της η ΡΑΕ διαπιστώνεται πως "πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν", παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο ίδιος, ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ υποχρεώνονται να δίνουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τη χρήση των νερών, τα οποία θα ανεβαίνουν πλέον στο αναβαθμισμένο site του διαχειριστή, που θα είναι έτοιμο το αργότερο σε 15 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους μηνιαίους διαγωνισμούς για τη χρήση των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η EGL Hellas αναφέρει ότι η ΔΕΗ κατοχύρωσε για μεν τον Σεπτέμβριο το 83% του συνόλου των δικαιωμάτων, για δε τον Οκτώβριο το 75% του συνόλου των δικαιωμάτων.

Η εταιρία χαρακτηρίζει επιθετική τη συμπεριφορά της ΔΕΗ, γιατί όπως
υποστηρίζει "ωφελείται εμμέσως από τα έσοδα των διαγωνισμών", ενώ μιλά και για "ασύμμετρη πληροφόρηση" υπέρ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του κώδικα διαχείρισης του συστήματος και συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, η λήξη της οποίας "έχει ήδη παραταθεί πολλάκις".

Λέει, όμως, και κάτι ακόμα που αφορά στον ΔΕΣΜΗΕ: τα έσοδα από τους διαγωνισμούς των διασυνδέσεων εγγράφονται στα κέρδη του διαχειριστή, ενώ πρόκειται για λογαριασμούς τάξεως, τους οποίους απλώς διαχειρίζεται στο πλαίσιο της αγοράς, συνεπώς δεν δικαιούται να τους μεταφέρει ως κέρδη. Από αυτά τα κέρδη όμως, πάντα κατά την EGL Hellas, επωφελείται εμμέσως η ΔΕΗ, που είναι μέτοχος του ΔΕΣΜΗΕ σε ποσοστό 49% (το υπόλοιπο 51% ανήκει στο Δημόσιο).

Επίσης, η EGL Hellas υπογραμμίζει την κατά παράβαση του κώδικα διαχείρισης του συστήματος και των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλη υπέρβαση της προθεσμίας έκδοσης των εκ των υστέρων τιμών εκκαθάρισης της αγοράς, καθώς και τις υπερβολικά μεγάλες, όπως τις χαρακτηρίζει, αποκλίσεις που εμφανίζονται μεταξύ των εκ των προτέρων και εκ των υστέρων τιμών.

Ο κ. Σιμόπουλος που κλήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αιτιάσεις της EGL Hellas έκανε γνωστό πως ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε τρίωρη συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της εταιρίας, ώστε "να διαμορφωθεί και μια απευθείας αίσθηση", και διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει και ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες της Αρχής.

"Θα ασκηθεί ο ρόλος της ΡΑΕ έως το τέλος", δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο euro2day και κατέληξε λέγοντας: "Δεν θα αφήσουμε τίποτε να πέσει κάτω. Δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν η ρυθμιστική αρχή. Θα πράξει το καλύτερο δυνατό ώστε να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v