Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιρμπίλη: Πάγος στις ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους

Αναστέλλεται για διάστημα έξι μηνών η ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα διευθετήσει την εκκρεμότητα στο πλαίσιο συνολικότερης πρότασης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Μπιρμπίλη: Πάγος στις ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους
Αναστέλλεται για διάστημα έξι μηνών η ρύθμιση με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα διευθετήσει την εκκρεμότητα στο πλαίσιο συνολικότερης πρότασης που θα παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία που προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά θα αποτελέσουν "ειδική περίπτωση" η οποία θα εξεταστεί με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.

Για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις "τακτοποίησης", αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, η υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία κύρωση, ούτε και θα επιστραφούν τα χρήματα (παράβολο 250 ή 350 ευρώ) που έχουν ήδη καταβάλει μαζί με την αίτηση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος των ημιυπαίθριων χώρων όσο και της αναμόρφωσης που αφορά στην πολεοδομική νομοθεσία.

Υπό νέο σχεδιασμό, όμως, όπως ανακοίνωσε η κ. Μπιρμπίλη, τίθεται και το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Σύμφωνα με την υπουργό, "πρώτα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον της Αττικής και μετά τους οδικούς άξονες, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χάραξης των επεκτάσεων της Αττικής Οδού".

Η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο έργο και τον τρόπο υλοποίησής του θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών.

Αναφορικά με το θέμα της απόσυρσης, τόνισε ότι θα γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα παρουσιάσει στους φορείς το σχέδιο νόμου για τα καμένα στην Αττική.

Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τέλος, η κ. Τ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι στο Γραμματικό δεν θα δημιουργηθεί ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ και στις αρχές του 2010 θα προωθηθεί η δημοπράτηση μονάδας επεξεργασίας και ανακύκλωσης υπολειμμάτων στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια και να υποβληθούν τσουχτερά πρόστιμα για τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας με έμφαση πως εξαιτίας της ασυνέπειας της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα (παραμένουν σε λειτουργία ανεξέλεγκτες χωματερές) είναι δυνατόν να πέσει έξω η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης.

Αντιδρούν οι κατασκευαστές για τους ημιυπαίθριους

Χαριστική βολή στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα δίνει η εξάμηνη αναστολή της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, χωρίς παράλληλα να υπάρξει διευθέτηση της εκκρεμότητας από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την εκτίμηση αυτή κάνει στο euro2day.gr ο πρόεδρος των κατασκευαστών, κ. Δ. Καψιμάλης, ο οποίος τονίζει ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες είναι αδύνατον να αντέξουν ακόμη 6 μήνες άπνοιας στην αγορά των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείου Περιβάλλοντος θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του και μέσα στις επόμενες ημέρες να προωθήσει νέα ρύθμιση για το θέμα των ημιυπαίθριων.


**Το αρχείο με τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v