Διέξοδο στη... σπατάλη των 50 δισ. βλέπει η ΤτΕ

Φοροδιαφυγή και σπατάλη στο Δημόσιο δημιουργούν μια "δεξαμενή" εσόδων άνω των 50 δισ., εκτιμά η ΤτΕ, την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση και "να βρει τα λεφτά για το πακέτο ΠΑΣΟΚ".

Διέξοδο στη... σπατάλη των 50 δισ. βλέπει η ΤτΕ
Ενστάσεις των Βρυξελλών προκαλεί το πακέτο των 3 δισ. ευρώ για την ανάταξη της οικονομίας, μετά τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ και τα... παράσημα αναξιοπιστίας που απέσπασε η χώρα μας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Την ίδια ώρα, πάντως , η Τράπεζα της Ελλάδος υποδεικνύει μία δεξαμενή εσόδων άνω των 50 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να προκύψουν όλες οι απαντήσεις στις αιτιάσεις της Κομισιόν και να απαντηθεί και το κυρίαρχο προεκλογικό ερώτημα "από πού θα βρεθούν τα λεφτά για το πακέτο ΠΑΣΟΚ".

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ενσωματώνει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η φοροδιαφυγή και η σπατάλη στο δημόσιο δημιουργούν μια δεξαμενή εσόδων άνω των 50 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερη ερευνητική εργασία που είχε δημοσιεύσει η ΕΚΤ, στη χώρα μας η ίδια ποσότητα και ποιότητα δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, η οποία παρέχεται σήμερα, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με κρατικές δαπάνες μικρότερες σχεδόν κατά 30%. "Με βάση την παραδοχή ότι το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να ισχύει, η εν λόγω εξοικονόμηση θα αντιστοιχούσε σήμερα σε μείωση των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 18 δισ. ευρώ".

Παράλληλα, παλαιότερη μελέτη είχε εκτιμήσει ότι το ύψος της φοροδιαφυγής έφτανε στο 14,6% του ΑΕΠ ή στο 60% των φορολογικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Άλλες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ είναι της τάξεως του 38% και στους άμεσους φόρους στο 26%. "Με βάση την απλουστευτική παραδοχή ότι τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, η πλήρης σύλληψη της φοροδιαφυγής θα απέδιδε ποσό που θα κυμαινόταν στα13 - 35 δισ. ευρώ" καταλήγει η ΤτΕ και εκτιμά πως με εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής εντός 10 ετών το κατά προσέγγιση υπολογιζόμενο δημοσιονομικό όφελος θα ήταν της τάξεως των 3 - 5 δισ. ευρώ ή 1,2% - 2,2% του ΑΕΠ.

---Εύκολα στη θεωρία…

Τα μεγέθη φοροδιαφυγής και σπατάλης ζαλίζουν και θεωρητικά θα ήταν εύκολο να αντληθούν δισεκατομμύρια ευρώ από αυτές και μόνο τις δύο πηγές. Στην πράξη όμως οι διακηρύξεις περιορισμού της σπατάλης και πάταξης της φοροδιαφυγής μετρούν δεκαετίες και είναι προφανές πως με τέτοια επιχειρήματα οι Βρυξέλλες πια δεν πείθονται ιδίως όταν έχουμε επιδείξει τα τελευταία χρόνια απολύτως αναξιόπιστη στάση με προϋπολογισμούς που δεν τηρούνται στο ελάχιστο και με προγράμματα σταθερότητας που αναθεωρούνται διαρκώς.

Γι’ αυτό και αυτή τη φορά στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin οι κοινοτικοί δεν χαρίστηκαν στην Ελλάδα. Ο κ. Χ. Αλμούνια ευθέως απείλησε με έρευνα σε βάθος για τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ κατηγορηματικά δήλωσε πως "το παιχνίδι τελείωσε" και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει πλέον με τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα σταθερότητας έως το τέλος του έτους να δείξει με... μετρημένα κουκιά πώς θα μειώσει το έλλειμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v