Λ. Κατσέλη: Σε συζητήσεις με όλα τα μέρη για ΟΛΠ

"Επιδίωξή μας είναι να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα, να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού", τόνισε η κ. Λ. Κατσέλη, μετά τις συναντήσεις της με τη διοίκηση του ΟΛΠ, την ΈΕΕ και την ΠΝΟ.

Λ. Κατσέλη: Σε συζητήσεις με όλα τα μέρη για ΟΛΠ
"Επιδίωξή μας είναι μέσω του διαλόγου να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα, να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού καθώς και να προαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλα τα μέρη", τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, μετά τις συναντήσεις της με την διοίκηση του ΟΛΠ, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τη διοίκηση του ΟΛΠ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ.κ. Διονύσης Μπεχράκης και Νικόλαος Αναστασόπουλος διαβεβαίωσαν την υπουργό Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, ότι όποια απόφαση για αντικατάσταση θα στηριχθεί ενεργά, για μια ομαλή μετάβαση της διοίκησης.

Εξυπακούεται ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα διευκολύνουν σε όποιες διαδικασίες και σε όποιο χρόνο αλλαγών στον ΟΛΠ. Ο διευθύνων επέδωσε φάκελο ενημέρωσης με τα επείγοντα θέματα με αποτύπωση 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός επιφυλάχθηκε και είπε ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Στις δηλώσεις της η κ. Κατσέλη σημειώνει: "Η ναυτιλία αποτελεί αιχμή του δόρατος της διεθνούς μας παρουσίας και της αναπτυξιακής μας δυναμικής. Το Υπουργείο αυτό καλείται να υπηρετήσει αυτό το στόχο. 

Η νέα δομή του Υπουργείου θα διασφαλίσει τη λειτουργικότητα του Υπουργείου και τη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου". 

Όπως τόνισε η υπουργός, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προωθηθεί: 

- Η ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο με αναβάθμιση των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών. 

- Η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού. 

- Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με προσέλκυση νέων στελεχών και κίνητρα για την παραμονή του υπάρχοντος στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Προτεραιότητα αποτελεί η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του Κέντρου Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού. 

- Η ενίσχυση της ναυτιλιακής μας διπλωματίας με ενεργό ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς. 

Στο θέμα της σύμβασης ΟΛΠ - Cosco, τόνισε: " Όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στην παραχωρησιούχο - θυγατρική της COSCO εταιρία - Σ.Ε.Π. Α.Ε. και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιδίωξή μας είναι μέσω του διαλόγου να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα, να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού καθώς και να προαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλα τα μέρη.

Ήδη έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους της Σ.Ε.Π. Α.Ε. να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.10.2009.

Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει συζήτηση σε νέα βάση μεταξύ της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Σ.Ε.Π. Α.Ε. με αντικείμενο τη λειτουργία των προβλητών Ι και ΙΙ, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και προς αμοιβαίο συμφέρον των μερών. Η σχετική συμφωνία θα τεθεί υπό έγκριση των αρμοδίων αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.λ.π.)". 

Σημειώνεται ότι οι σημερινές συναντήσεις της υπουργού συμπίπτουν με τη νέα 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο, που αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος για τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ.

Αίτημα των λιμενεργατών είναι η ακύρωση της ανάθεσης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην κινεζική Cosco.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές φορέων της αγοράς και επιχειρηματιών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη απεργία στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Σε σχέση με την ΠΝΟ, επισημαίνει: "Σε συνέχεια της συνάντησης με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) άμεση προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των εργαζομένων της εταιρίας Αγούδημος που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2009 και αδυνατούν να εξεύρουν άλλες ευκαιρίες εργασίας, ενώ αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα σίτισης, υγιεινής και ασφάλειας" 

Ταυτόχρονα, προτεραιότητα θα δοθεί σε μία σειρά θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η κάλυψη του θεσμικού κενού για εγκατάλειψη πλοίων, η ενίσχυση της λειτουργίας του Ταμείου Ανεργίας και η βελτίωση κάλυψης των άνεργων ναυτικών καθώς και η εξυγίανση της δημοσιονομικής διαχειρίσεις του ΝΑΤ στο οποίο δεν έχουν κλείσει ισολογισμοί εδώ και χρόνια.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας, τη συνεργασία με ξένους επενδυτές προς αμοιβαίο όφελος, διασφαλίζοντας παράλληλά την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v