Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HDW: Ζητά αποζημιώσεις έως 190 εκατ. ευρώ

Από 150 έως 190 εκατ. ευρώ, αξιώνει η γερμανική HDW από την Τράπεζα Πειραιώς για ζημιές που έχουν προκύψει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η ΕΤΒΑ είχε δεσμευτεί να καταβάλει αποζημιώσεις για τα τρένα, τις επιβαρύνσεις από τις πληρωμές φόρων που αφορούν το χρονικό διάστημα πριν από την ιδιωτικοποίηση. Για παντελή άγνοια των επί μέρους όρων της σύμβασης από την HDW, κάνει λόγο η Τρ. Πειραιώς.

HDW: Ζητά αποζημιώσεις έως 190 εκατ. ευρώ
του Σταμάτη Ζησίμου

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αποζημίωση που κυμαίνεται από 150 έως 190 εκατ. ευρώ, αξιώνει η γερμανική HDW από την Τράπεζα Πειραιώς για ζημιές που έχουν προκύψει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τον Helm Purmester, τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ, οι αξιώσεις αυτές προκύπτουν από τη σύμβαση αγοραπωλησίας των ναυπηγείων, και όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΤΒΑ είχε δεσμευτεί να καταβάλει αποζημιώσεις για τα τρένα, όπως και τις επιβαρύνσεις από τις πληρωμές φόρων που αφορούν το χρονικό διάστημα πριν από την ιδιωτικοποίηση, από τις αξιώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και από τις ζημιές από το πρόγραμμα Στρίντζη.

Όπως ο ίδιος είπε, η HDW ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις όπως καταγράφηκε στον τύπο, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό δημόσιο, δεν είχαν ικανοποιητική εικόνα για τις επισφαλείς αυτές συμβάσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα λεφτά από τις αγωγές θα περιέλθουν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναστροφής της πώλησης ή κλεισίματος των ναυπηγείων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα ναυπηγεία ”εντάσσονται στον στρατηγικό πυλώνα της HDW, είναι περιουσία τους και δε θα την εγκαταλείψουν”.

Σε ό,τι αφορά στις αγωγές κατά της τράπεζας Πειραιώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδηθούν και ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εκτιμώντας πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την επίλυση του προβλήματος με φιλικό τρόπο.

Τέλος, στις επίμονες ερωτήσεις για το αν τις εγγυήσεις αυτές φέρουν τις υπογραφές υπουργών, ο κ. Purmester ανέφερε πως γραπτές δηλώσεις υπουργών υπάρχουν μόνο για το θέμα της συμβάσεως με τον ΟΣΕ.

* Πως σχολιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς αναφερόμενοι στη σημερινή συνέντευξη του εκπροσώπου της HDW υπενθύμιζαν την προχθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ούτε αγγίζει ούτε αφορά τον Όμιλο.

Σε ό,τι αφορά τα επί μέρους σημεία των δηλώσεων του κ. Purmester για τις συμβατικές υποχρεώσεις από την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι ίδιοι κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς παρατηρούσαν ότι προφανώς οφείλονται σε παντελή άγνοια των όρων της σύμβασης και των λεπτομερειών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v