Φόβοι για "άλμα" πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Αύξηση 0,7%, έναντι ανόδου 4,6% που σημειώθηκε στην ίδια σύγκριση του 2008 με το 2007 παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2009, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2008.

Φόβοι για άλμα πληθωρισμού τον Οκτώβριο
Έντονα ανοδικά αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έπειτα από νέα αποκλιμάκωση στο 0,7% που σημείωσε τον Σεπτέμβριο.

Αιτία της αντιστροφής των πτωτικών τάσεων για τον πληθωρισμό από τον επόμενο μήνα η συμπλήρωση έτους από τις περυσινές μεγάλες μειώσεις στο μέτωπο των τιμών των καυσίμων, που θα έχει πλέον αντίστροφες επιπτώσεις.

Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε σήμερα πτώση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 0,7% τον Σεπτέμβριο από 1% τον Αύγουστο, παραμονή του δομικού δείκτη στα επίπεδα του Αυγούστου στο 1,4%, και του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 0,7% τον Σεπτέμβριο από 0,8% τον Αύγουστο.

Όμως, όπως εκτιμά ο Γ.Γ. της ΕΣΥΕ κ. Ν. Κοντοπυράκης, με τα σημερινά δεδομένα, ο δείκτης τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει τάσεις αύξησης λόγω των μεγάλων μειώσεων τον Οκτώβριο του 2008 στην τιμή της βενζίνης σε ποσοστό 9,6% και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 7,7%, γεγονός που δεν αναμένεται να συμβεί τον φετινό Οκτώβριο.

Η συνολική επιβάρυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο από το πετρέλαιο και τη βενζίνη υπολογίζεται γύρω στο 0,7%.

Τον Σεπτέμβριο τα στοιχεία δείχνουν πτώση 36,4% στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, 9,9% στις τιμές των αυτοκινήτων και 12,3% στο νωπό παστεριωμένο γάλα, ενώ από την άλλη πλευρά αυξήσεις 13,7% κατέγραψαν οι τιμές στις νωπές πατάτες, 10,6% στα νωπά λαχανικά και 7,8% στο ρύζι.

* Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v