Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυβερνητικές προκλήσεις για ΟΤΕ, ΟΣΕ, Οlympic

Με τις προεκλογικές τοποθετήσεις για επανάκτηση ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ αλλά και στην ιδιωτική Ολυμπιακή, οι τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών κρύβουν δύσκολες εξισώσεις για τη νέα κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές προκλήσεις για ΟΤΕ, ΟΣΕ, Οlympic
Με τις προεκλογικές τοποθετήσεις για επανάκτηση ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ αλλά και στην ιδιωτική Olympic Air νωπές καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ να είναι περισσότερο από επιτακτικές, οι τομείς των Μεταφορών και των Επικοινωνιών κρύβουν δύσκολες εξισώσεις για τη νέα κυβέρνηση.

Από τη θέση του κυβερνώντος κόμματος, το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση για την Olympic Air και για τον ΟΤΕ, τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Ν.Δ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούσαν για επανεξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ιδιωτική πλέον Ολυμπιακή. Στον ΟΤΕ οι προεκλογικές εξαγγελίες για ανάκτηση του τελευταίου 5% των μετοχών, υποβαθμίστηκαν μετά το ξεκάθαρο μήνυμα της Deutsche Telekom για την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και για την προτροπή σε όσους ενδιαφέρονται για μετοχές του Οργανισμού, να τις αναζητήσουν από το χρηματιστήριο.

Πάντως, η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς καθυστερήσεις, εν όψει της απελευθέρωσης των επιβατικών μεταφορών, το ζήτημα του ΟΣΕ. Ο λειτουργικός διαχωρισμός του οργανισμού ήταν μόνο το ένα σκέλος της μεταρρύθμισης που έμεινε μισή, ενώ τα σημαντικότερα θέματα όπως αυτό του ελλείμματος να αποτελούν "σταυρόλεξο" αλλά και πεδίο μελλοντικών αντιπαραθέσεων.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο ΟΣΕ είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ' όσο υπήρξε η δημόσια Ολυμπιακή. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΣΕ αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια καλύπτουν μόνο το 38% του συνολικού κόστους των επιβατικών μεταφορών.

Στις τηλεπικοινωνίες, κυριαρχεί η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα, ύψους 2,1 δισ. το οποίο έμεινε στα χαρτιά, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέθεσε  εγκαίρως το σχετικό νομοσχέδιο.

Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός πρωθυπουργός έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του την ανάγκη ενίσχυσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών με τρόπο ώστε οι νέες τεχνολογίες να φτάσουν σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση.

Ο κ. Παπανδρέου έχει αναγνωρίσει, επίσης, την ανάγκη σύνδεσης των υπηρεσιών του Δημοσίου σε όλες τις πόλεις της χώρας για αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και για διαφάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v