Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγή από HDW κατά Πειραιώς για Σκαραμαγκά

Αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς, ως αγοράστριας της ΕΤΒΑ κατέθεσε σήμερα η HDW, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για μία σειρά εκκρεμών θεμάτων. Η Τράπεζα κατέχει αντίστοιχες εξασφαλίσεις του πωλητού Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει η Πειραιώς.

Αγωγή από HDW κατά Πειραιώς για Σκαραμαγκά
του Σταμάτη Ζησίμου

Επιχειρώντας να ασκήσει πίεση στο ελληνικό δημόσιο ώστε να διευθετηθούν - κατά τρόπο που τη συμφέρει, όπως σχολιάζαν γνώστες του θέματος- μια σειρά ζητημάτων που απορρέουν από τις συνθήκες πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σήμερα η HDW (ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων) κατέθεσε αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς (αγοράστρια της ΕΤΒΑ).

Χωρίς ως αυτή τη στιγμή να είναι γνωστές λεπτομέρειες για το τι ζητούν οι Γερμανοί, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγωγή στηρίζεται στην απόκρυψη στοιχείων κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων, ενώ το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται στα περίπου 150 εκατ. ευρώ!

Για τα θέματα που οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι δεν είχαν εικόνα αφορούν τόσο την ακυρωθείσα σύμβαση των ναυπηγείων με το Στρίντζη για τη ναυπήγηση τριών πλοίων, η οποία προκάλεσε ζημία στα ναυπηγεία της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ όσο και οι ρήτρες για την καθυστέρηση υλοποίηση των παραγγελιών του ΟΣΕ, ύψους πάνω από 60 εκ. ευρώ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του Σκαραμαγκά Ντίτερ Γκέρλιτζ, ανέφερε πως για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο.

Εξάλλου, με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι οι ”αγωγές αυτές τυπικά στρέφονται κατά της Τράπεζας Πειραιώς ως διαδόχου της ΕΤΒΑ, ουσιαστικά όμως κατευθύνονται, όπως και οι εκπρόσωποι της ενάγουσας έχουν συνομολογήσει, προς το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο πιέσεων για ”φιλικό” διακανονισμό εκκρεμοτήτων με αυτό”.

Οι αγωγές αυτές είναι προφανώς αβάσιμες και δεν αγγίζουν την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα απέκτησε την ΕΤΒΑ μετά την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και κατέχει αντίστοιχες εξασφαλίσεις του πωλητού Ελληνικού Δημοσίου, καταλήγει η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v