Πόλεμος δηλώσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα

Πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί ο δανεισμός του δημοσίου και οι ισχυρισμοί της Ιπποκράτους περί κρυφού δανεισμού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Πόλεμος δηλώσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα
Πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί ο δανεισμός του δημοσίου και οι ισχυρισμοί της Ιπποκράτους περί κρυφού δανεισμού ύψους 20 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός κρυφό είναι μόνο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν το ελληνικό δημόσιο να έχει συνάψει κρυφό δανεισμό από 4 έως 20 δισ. ευρώ.

Το θέμα του δανεισμού έθεσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομίας συγκεκριμένα στοιχεία , για να επανέλθει με δηλώσεις του σήμερα. « Είπα να μας πουν ποιος είναι αυτός ο κρυφός δανεισμός, πόσα είναι τα χρήματα που έχουν προστεθεί και θα μεταφερθούν στο 2010, και αν ισχύει ότι υπάρχει αυτό το περίφημο «μαξιλάρι» για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και έτσι εξηγούσε τον υψηλό και τον εξαιρετικά ακριβό δανεισμό που έκανε στην αρχή του έτους.

Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις γι’ αυτό και άρα οι πολίτες δικαιούνται να αναρωτιούνται. Και δικαιούνται να αναρωτιούνται και για ένα λόγο ακόμα, γι΄ αυτά που ακούμε τις τελευταίες μέρες για τα ελλείμματα. Μέχρι προχθές, το έλλειμμα ήταν στο 6%. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι μάλλον έχει πάει στο 8%. Στον επόμενο τόνο, το έλλειμμα πόσο θα είναι; Εκεί έχουμε φτάσει. Δεν υπάρχει πλέον σοβαρότητα. Κάθε μέρα, ακούμε ένα διαφορετικό νούμερο για το έλλειμμα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα δημοσιεύματα που έριξαν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης φέρουν το δημόσιο να έχει προχωρήσει σε δανεισμό 4 δισ. ευρώ μέσω euro commercial papers (βραχυχρόνιος δανεισμός που συνιστά ανακυκλούμενη πίστωση για κάλυψη άμεσων αναγκών), όπως αναφέρει σήμερα η "Καθημερινή", ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τον «κρυφό» δανεισμό μέσω αυτής της οδού σε 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Βήμα". 

Στην απάντησή του ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένας «κρυφός» δανεισμός, γιατί τα ECPs (Euro Commercial Papers) εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και συνάπτονται με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς και άρα, χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Παράλληλα τονίζει ότι τα ECPs είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμειακής διαχείρισης. «Εξυπηρετεί την κάλυψη των έκτακτων ταμειακών ελλειμμάτων και μάλιστα με κόστος σχεδόν μηδενικό σήμερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι συνθήκες επιτρέπουν τη δυνατότητα χρήσης αυτού του εργαλείου, δεν έχει λογική να καλύπτουμε βραχυπρόθεσμο ταμειακό έλλειμμα από τα διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μας αποδίδουν περισσότερο από το κόστος των ECPs. Όπως επίσης, δεν έχει λογική και η έκδοση, για τον λόγο αυτό, νέων μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα ECPs. Είναι κάτι ανάλογο με τον τρόπο που καλύπτουν καθημερινά και οι τράπεζες τα έκτακτα ταμειακά τους ελλείμματα στη διατραπεζική αγορά.

Θα ήταν, λοιπόν, καλό να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις και να μην δαιμονοποιούνται εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλες τις αγορές. Η Κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ, ούτε και πρόκειται να κρύψει την πραγματικότητα όσον αφορά το δημόσιο χρέος και το ύψος του δανεισμού. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλους».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους , το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί 55,4 δις ευρώ στα οποία θα προστεθούν στις αρχές Οκτωβρίου 3,5-4 δις ευρώ με προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και άλλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται και προσφυγή στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό μέσω ομολόγων. Ευτυχώς , στην παρούσα φάση τα spread έχουν υποχωρήσει αισθητά και για το δεκαετές ομόλογο διαμορφώνονται κοντά στις 115 μονάδες βάσης όταν είχαν αγγίξει τις 314 μονάδες τον περασμένο Μάρτιο.

Όσον αφορά στα ECP’s οι εκδόσεις euro-commercial papers είναι διαρκείς από τις αρχές του έτους, φέρουν σχετικά χαμηλό επιτόκιο αυτή την περίοδο – κοντά στο 1%- αλλά αποδεικνύουν τις πιεστικές ορισμένες φορές ανάγκες του δημοσίου για άμεση εξεύρεση χρημάτων. Αυτής της μορφής ο δανεισμός δεν ανακοινώνεται και δεν προσμετράται στο επίσημο πρόγραμμα αφού ανακυκλώνεται διαρκώς (δανειζόμαστε και εξοφλούμε διαρκώς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v