"Κρυφός" δανεισμός €4 δισ. - "Καθημερινή"

Σε "κρυφό" δανεισμό ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, πέραν των 55,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη δανειστεί επισήμως, έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΟΔΔΗΧ, γράφει η "Καθημερινή".

Κρυφός δανεισμός €4 δισ. - Καθημερινή
Σε "κρυφό" δανεισμό ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, πέραν των 55,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη δανειστεί επισήμως, έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", που επικαλείται κορυφαίο στέλεχος του ΟΔΔΗΧ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για δανεισμό μέσω Eurocommercial Papers (ECPs). Τα ECPs χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών μέχρις ότου πραγματοποιηθούν κανονικές εκδόσεις ομολόγων.

Ωστόσο, σημειώνει η "Καθημερινή", δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, το Δημόσιο έχει δανειστεί ήδη με το παραπάνω όσα κεφάλαια έχει ανάγκη και επιπλέον δεν έχει προγραμματίσει άλλη έκδοση πλην της αναχρηματοδότησης εντόκων γραμματίων που λήγουν τον Οκτώβριο, η προσφυγή σε δανεισμό τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και μάλιστα μέσω ECPs δείχνει ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι πολύ μεγαλύτερος απ' όσο εμφανίζεται και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί χωρίς δημοσιότητα εν όψει εκλογών.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", τα 4 δισ. ευρώ αυτά δεν υπολογίζονται στα 55,4 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει επισήμως ότι δανείστηκε το Δημόσιο. Με αυτά, ο δημόσιος δανεισμός ανέρχεται σε 59,4 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικώς προϋπολογισθέντων 40 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v