Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαργκάνας: Υπό προϋποθέσεις οι επιφυλάξεις ΤτΕ

Μόνο αν η ρύθμιση για τα πανωτόκια επηρεάζει σοβαρά τη φερεγγυότητα των τραπεζών η ΤτΕ θα είχε επιφυλάξεις, διευκρινίσε με ανακοίνωσή της η τράπεζα, μετά τα σχόλια που προκάλεσε η ομιλία του κ. Ν. Γκαργκάνα στη Βουλή.

Γκαργκάνας: Υπό προϋποθέσεις οι επιφυλάξεις ΤτΕ
Μόνο σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια επηρεάσουν σοβαρά τη φερεγγυότητα των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει επιφύλαξη έναντι αυτών, διευκρίνισε με σχετική ανακοίνωση η ΤτΕ, μετά τα σχόλια που ακολούθησαν την ομιλία του διοικητή του Ιδρύματος, Ν. Γκαργκάνα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ συνεχίζει λέγοντας ”όπως δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας, εάν οι ρυθμίσεις ήταν δυσβάστακτες για ορισμένες τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει. Όπως όμως ανέφερε ο Διοικητής, επειδή μέρος των απαιτήσεων έχει διαγραφεί και δεν αναγράφεται στους ισολογισμούς, εκτιμάται ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις δεν θα έχουν μεγάλη επίπτωση στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας των τραπεζών”.

”Σε κάθε περίπτωση”, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, ο κ. Γκαργκάνας είπε πως ”το ζήτημα ανήκει στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και δεν βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Εξάλλου,ο κ. Γκαργκάνας εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την προοπτική μείωσης της ανεργίας, επεσήμανε τους κινδύνους που είναι δυνατόν να υπάρχουν για τον πληθωρισμό από την αύξηση των μισθών, ενώ ήταν θετικός για την επέκταση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΤτΕ σε κλάδους δραστηριότητας όπως είναι οι ασφάλειες και το χρηματιστηριακό σύστημα.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας, ο κ. Γκαργκάνας συντάχθηκε με την κυβερνητιή άποψη τονίζοντας ότι η επίλυση δεν πρόκειται να έλθει με μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, αλλά με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Γκαργκάνας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε την ανάγκη να συγκρατηθεί το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, ώστε να αποφευχθούν τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από υπέρβαση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο ίδιος προσδιόρισε το έλλειμμα στο 4% για το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v